Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Insajder: Vi mislite da gondola nije potrebna, ja mislim da je gondola potrebna (VIDEO)

Ako je suditi po najavama gradskih vlasti, Beograd bi do kraja godine trebalo da dobije gondolu, koja će povezivati Kalemegdansku tvrđavu i Ušće. I dok vlasti žičaru najavljuju kao novu turističku atrakciju prestonice, više od 20 stručnih udruženja i instituta koji se bave zaštitom kulturnog nasleđa upozoravaju da će gradnja gondole urušiti Beogradsku tvrđavu, kulturno dobro od izuzetnog značaja, i ugroziti arheološka nalazišta. Projekat gradnje gondole oslanja se na tri planska dokumenta, a jedan od njih strogo zabranjuje postavljanje žičare na Kalemgdanskoj tvrđavi.

Goran Vesić
U Planu generalne regulacije, u delu koji se odnosi na Beogradsku tvrđavu, navodi se da je „naročito“ zabranjeno postavljanje žičanih sajli za alternativni prevoz.
 
„Beogradska tvrđava je istorijsko jezgro Beograda, koji je proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Iako zelenilo nije glavna namena ovog prostora, ono jeste njegova karakteristika i specifičan okvir za objekte utvrđenja i u tom kontekstu ga treba tretirati kod budućeg uređenja prostora. Zabranjuje se postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvateritorijalnim obuhvatima“, piše u Planu generalne regulacije.
 
Prema istraživanju Insajdera planovi razvoja grada razlikuju se jedan od drugog i dok urbanistički plan predviđa žičare, ali ne precizira gde, Plan generalne regulacije zabranjuje žičare na Beogradskoj tvrđavi. Poslednji usvojen Plan detaljne regulacije za gondolu poziva se na oba dokumenta, a predviđa gradnju baš na Kalemegdanu. Sva tri dokumenta usvojila je gradska skupština u protekle tri godine.
 
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić u izjavi za Insajder kaže da ne razumemo šta sa čim treba da bude usklađeno i da je sve u skladu sa zakonom. Prema njegovim rečima oni koji se sada bune to su mogli da rade u vreme dok je bila javna rasprava.
 
 
Izvor: Insajder
 
 
 
 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.