Zbog sukoba kablovskih operatera gube građani

Posle niza saopštenja i nepotpunih informacija o tome zašto se na kablovskim operaterima koje je nedavno kupio Telekom više ne vide kanali United Media, među kojima je i televizija N1, predstavnici Telekoma su danas održali vanrednu konferenciju za novinare. Dok pozivaju United Media da nastave pregovore kako bi se svi njihovi kanali vratili u ponudu na kablovskim operaterima Telekoma, sa druge strane United Media već danima javno poziva Telekom da u ovom trenutku vrate samo kanal televizije N1.

Ilustracija

31. decembra prošle godine istekao je ugovor između United Medije i kablovskih operatera koje obuhvata brend Supernova, čiji je vlasnik Telekom. To su Kopernikus, Radijus Vektor, Telemark, Masko i Avcom.

Ovi kablovski operateri nastavili su da emituju kanale United Media-e do 18. Januara, a paralelno su vođeni pregovori za novi ugovor. 

O tome gde su tačno zapeli pregovori, United Grupa (vlasnik United Media-e i SBB-a) i Telekom iznose različite tvrdnje.

Rezultat je to da su građani ostali uskraćeni mogućnosti da preko kablovskih operatera iz brenda Supernova gledaju kanale kao što su N1, Sport klub i drugi.

Televizija N1 navodi da je u poslednja dva meseca, usled isključivanja iz ponude državnih operatora, izgubila mogućnost da dopre do ukupno oko milion potencijalnih gledalaca.

Telekom insistira na tome da su kanali sklonjeni iz ponude jer je na tome insistirala United Media uz pretnju tužbom, dok United Media ističe da traže novi ugovor koji bi garantovao da distribucija njihovih kanala bude i plaćena. 

U Telekomu navode da je njihov interes da se svih 17 kanala United Media plasira preko svih kanala u okviru Telekom grupe, ne samo preko kanala iz brenda Supernova.  Spremni su, kako kažu, da kao Telekom potpišu ugovor sa United Media, ali da takvu ponudu nisu dobili. 

Telekom poziva na nastavak pregovora

Na današnjoj konferenciji za novinare generalni direkor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk pozvao je predstavnike United Media na nastavak pregovora, uz uveravanje da su spremni još danas da uključe signale i vrate sve kanale korisnicima.

Konferencija za medije - Telekom Srbija
Foto: medijacentar / Konferencija za medije - Telekom Srbija

„Koliko sutra smo spremni da sednemo sa njima i dođemo do ugovora koji je zakonit. Istog momenta spremni smo da pustimo sve ove kanale“, rekao je Ćulibrk.

Ćulibrk tvrdi da je Supernova bila spremna da prihvati i nepovoljnije cene zato što je smatrala da je to interes građana. 

Konferencija za medije - Telekom Srbija
Foto: medijacentar / Konferencija za medije - Telekom Srbija

Koordinator za internet i multimediju Telekoma Vladimir Lučić tvrdi da je ta kompanija prihvatila finansijsku ponudu za svih 17 kanala i da je ostalo da se detalji u ugovoru usklade sa zakonima.

"I mi smo dobili samo ugovor koji nije u skladu sa zakonom, i samo kad se prilagodi ugovor sa tih par malih izmena, mi ćemo ga potpisati i pustiti. Ponuda za svih 17 kanala je prihvaćena, koja uključuje N1", rekao je Lučić.

S obzirom na to da je ugovor istekao 31. decembra 2019, da pregovori nisu uspeli, kao i da su operateri brenda Supernova i pored isteka roka nastavili da emitiju programe United Media, ta grupa je tražila da Supernova (Telekom) obustavi emitovanje jer za to nema pravni osnov. U međuvremenu je United Media objavila javno svoju ponudu za emitovanje samo N1 televizije po ceni od 0,4 evra po korisniku, u naredne tri godine.

Na ovu ponudu Telekom nije odgovorio jer je, kako su naveli izneta javno, odnosno nije im formalno dostavljena.

Javni interes

Predstavnici Telekoma odgovorili su na brojna pitanja novinara, ali ne i na više puta postavljeno pitanje da li će odgovoriti na ponudu da emituju samo N1 preko svojih kablovskih operatera.

"Ja ću ponovo da odgovorim da mi očekujemo od United Media da razgovaramo i da nam daju dozvolu da uključimo svih 17 kanala, jer je interes građana, odnosno naših korisnika da gledaju svih 17 kanala", rekao je Ćulibrk i uzvratio kontrapitanjem:

“Da li Telekom onda da očekuje da svakih sedam dana dobija po jednu ponudi United Media za jedan po jedan kanal. Da li mislite da je to poslovna logika između ozbiljnih privrednih društava. Spremni smo da uključimo svih 17 kanala. Kad dobijemo pisanu ponudu svakako da ćemo odgovoriti", rekao je Ćulibrk. 

Imajući u vidu da je, dok traju poslovni pregovori, veliki broj građana ostao bez mogućnosti da prati program informativne televizije N1, a da bi Telekom kao državno preduzeće morao da vodi računa o javnom interesu, novinarka Insajdera pitala je da li će prihvatiti ponudu da emituju N1 ako je dobiju i formalno.

Televizija N1 je u međuvremenu pokrenula i javnu kampanju “Da se vidi N1”, sa zahtevom da se program te kablovske televizije vidi u svim kablovskim sistemima uključujući i one koje kontroliše država, poput Telekoma.

Konkretan odgovor nismo dobili, ali je iz izjava predstavnika Telekoma jasno da je njihov poslovni interes da, pored informativnog sadržaja televizije N1, dobiju pravo na ceo paket United Media, uključujući i sportske kanale koji donose najveći profit.

"Ono što je interes građana i naših korisnika, pokazali su građani pozivanjem kol-centra, ti pozivi su krenuli od 18. (januara) ujutru, preko 90 odsto korisnika i građana je pitalo za Sportklub. Svi kanali imaju svoju publiku i svi kanali su interes građana", rekao je između ostalog direktor Telekoma.

Jedno od pitanja koje je takođe ostalo bez odgovora jeste i ono ko je odgovoran za to što građani u pojedinim delovima Srbije, pa i Beograda, više nemaju ni mogućnost da biraju operatera već moraju da se opredele za operatere Telekoma. Jedini odgovor je tvrdnja Telekoma da se SBB do pre nekoliko godine širio na njihovu štetu.

Borba za tržište

U Srbiji poslednjih nekoliko godina dva kablovska operatera imaju dominatnu poziciju – Telekom u većinskom vlasništvu države i SBB u vlasništvu privatne kompanije United Grupa. Između njih već neko vreme traje svojevrsni „rat“ u kojem se mešaju poslovni i javni interesi

Ponovo se intenzivirao kada su kablovski operteri u okviru brenda Supernova, koje je Telekom kupio u ekspenziji na tržištu, prestali da emituju programe United Media-e, čiji je vlasnik takođe United Grupa.  

To da krajnji vlasnici kablovskih operatera mogu ujedno budu vlasnici medija, koji proizvode i prodaju program tim istim kablovskim operaterima, omogućeno je 2014. Zakon o elektronskim medijima.

United Media vlasnik je između ostalog kanala Televizija N1, Nova S, Sport klub. Sa druge strane Telekom i firme u njegovom vlasništvu imaju svoje kanale, poput Arene Sport.    

U interesu građana i javnosti svakako jeste da im država omogući pravo izbora.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.