Zloupotreba funkcija u kampanji - višegodišnja praksa

Ulazeći u trku za predsednika Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će kampanju voditi s premijerske pozicije u slobodno vreme. Tom prilikom je naveo da nikada nije, pa neće ni sada, zloupotrebljavati svoju funkciju i državne resurse u predizborne svrhe. Samo nekoliko dana kasnije, Vučić je o predizbornom spotu i unutarstranačkim odnosima govorio prilikom premijerske posete osnovnoj školi Petar Petrović Njegoš u Vrbasu. Ispred škole, koja će, kako je najavio, biti obnovljena u naredna tri meseca, sa bine se obratio okupljenim pristalicama. 

Mediji ilustracija

Zloupotrebe funkcija tokom predizbornih kampanja praksa je od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Uobičajeno je da se o aktivnostima predstavnika vlasti o otvaranju škola, puteva i fabrika, sastancima s investitorima i stranim zvaničnicima građani obaveštavaju van izbornih tv blokova koje ravnomerno moraju da dele sa svim ostalim učesnicima u izborima. Zbog toga i ne čude izveštaji nezavisnih tela i organizacija iz prethodnih nekoliko kampanja koji pokazuju da su funkcioneri za vreme izbora bili i do deset puta aktivniji nego pre njih. Ovo se odnosi na funkcionere svih partija koje su tokom izbora imale svoje predstavnike u vlasti.

Imajući to u vidu, jasno je i zbog čega preporuke za promenu propisa i prakse u ovoj oblasti nisu nikada usvojene. O zloupotrebama predstavnici političkih partija po pravilu govore samo onda kada nisu na funkcijama, pa ni u prilici da ih koriste za sopstvenu promociju na izborima.

Tako je, pred prethodne predsedničke izbore Aleksandar Vučić optužio Borisa Tadića za zloupotrebu funkcije predsednika Srbije jer, kako je rekao, vodi kampanju, a raspisivanje predsedničkih izbora ostavlja za poslednji trenutak.

“Neće raspisivati predsedničke izbore sve dok Tadić ne bude mogao u potpunosti da zloupotrebi funkciju i da se pojavljuje svake večeri, u udarnim terminima u kojima je to zabranjeno. To je toliko pokvareno, odvratno i antidemokratski da nemam reči” govorio je Vučić 2012.

Prema izveštaju Transparentnost Srbija, tokom predizborne kampanje 2012. javni funkcioneri su bili 140 odsto (2,4 puta) aktivniji u poređenju s istim periodom prethodne neizborne godine. Aktivnosti predsednika Republike Borisa Tadića povećane su pet puta.

Na sledećim izborima, 2014, funkcioneri su tokom kampanje povećali svoje aktivnosti 848 odsto (9,5 puta) dok su tokom kampanje za izbore 2016. bili tri puta, 195 odsto, aktivniji u odnosu na neizbornu 2015.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka. Kada je reč o korišćenju javnih resursa izuzetak je jedino u slučaju da funkcioner koristi javne resurse radi zaštite lične bezbednosti.

Zakon propisuje da je funkcioner dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kom vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta.

U poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, kada je reč o korišćenju javnih resursa i partijskih skupova na kojima učestvuju javni funkcioneri tokom kampanje za izbore 2016, navodi se da se od ukupno 16 takvih slučajeva SNS dovodi u vezu s 15, a SPS s jednim.

Novinari Insajdera su od Agencije za borbu protiv korupcije tražili podatke o broju postupaka koji su pokrenuti zbog zloupotreba funcija i javnih resursa tokom predizborne kampanje za prošlogodišnje lokalne i vanredne parlamentarne izbore. U odgovoru Agencije se navodi da neke od pojava iz njihovog Izveštaju uopšte ne predstavljaju ponašanje suprotno važećim propisima u Republici Srbiji, ali su fenomenološki zanimljivi. 

Iz Agencije ipak ističu da je "u određenim slučajevima potrebno sprovesti dalju kontrolu i ukoliko se utvrdi da postoji sumnja da su izvršena određena dela, Agencija će u skladu sa tim podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu".

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.