Agencija za borbu protiv korupcije: Predsednik nije prekršio Zakon tokom kampanje “Budućnost Srbije”

Agencija za borbu protiv korupcije je danas saopštila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije tokom kampanje „Budućnost Srbije“. Ova institucija je, kako se navodi u saopštenju, postupala po prijavi koja je podneta u vezi s aktivnostima predsednika u kampanji.

Agencija za borbu protiv korupcije

“U vezi sa navodom iz prijave da je predsednik Republike ‘komentarisao lidere političkih partija i pokreta’, Agencija ukazuje da su funkcioneri, izabrani neposredno od građana, izuzeti od obaveze da nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa, u kojima vrše javnu funkciju ili stav političke stranke odnosno političkog subjekta”, navodi se u saopštenju Agencije.

Agencija navodi i da se podnosilac prijave poziva na portal vucic.rs na kojem se objavljuju informacije o kampanji „Budućnost Srbije“, ali kako je Agencija utvrdila, ovaj portal nije javni resurs pa samim tim, kako se navodi, nije ni prekršen Zakona o Agenciji.

“Predstavljanje Republike Srbije u zemlji jedno je od ustavnih ovlašćenja predsednika”

Agencija je istakla i da je predstavljanje Republike Srbije u zemlji i inostranstvu jedno od ustavnih ovlašćenja predsednika.

“Ni Ustav Republike Srbije ni Zakon o predsedniku Republike ne propisuje detaljnije šta obuhvata predstavljanje Republike Srbije u zemlji. Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji ‘Budućnost Srbije’ nije prekršen Zakon o Agenciji”, saopštila je Agencija.

(Ne)spojivost funkcija

Tokom kampanje „Budućnost Srbije“ koju je Aleksandar Vučić počeo kao predsednik države kako bi čuo šta „tišti“ građane, upadljivo je njegovo obračunavanje s predstavnicima opozicionih političkih stranaka, što je aktuelizovalo temu funkcija koje su nespojive – predsednika države i predsednika stranke.

Uprkos brojnim obećanjima i uveravanjima da će država biti servis svih građana, bez razlike i bez obzira na njihovo političko opredeljenje, uprkos Ustavu koji kaže da bi predsednik trebalo da izražava državno jedinstvo, sve što se dešava u praksi u poslednje gotovo tri decenije – put je u suprotnom smeru.

Upravo u vezi s ustavnim ovlašćenjima, predsednik Vučić je nedavno na pitanje novinarke Insajdera izjavio da on ne krši Ustav Srbije kada se tokom kampanje „Budućnost Srbije“, u kojoj se nalazi kao predsednik Srbije, obračunava s političkim protivnicima.

Na pitanje Insajdera zašto krši Ustav koji predviđa da predsednik „izražava državno jedinstvo Republike Srbije“ i koristi poziciju predsednika za obračun s političkim protivnicima, Vučić je odgovorio da on samo misli svojom glavom i govori šta misli.

Na pitanje zar nije i predsednik građana koji nisu glasali za SNS, pa i lidera opozicije, Vučić je odgovorio: „Ja jesam apsolutno i govorim šta mislim. Predsednik ima svoju glavu. Ne piše to u Ustavu sve o čemu ste govorili i ni o kakvom kršenju Ustava nije reč“.

„Ja mnogo volim takva pitanja. Moje je da mislim svojom glavu. Nisam znao da ste sudija Ustavnog suda pa ćete da presuđujete da li kršim Ustav ili ne, ali razumem da sebi dajete i to pravo “, naveo je predsednik Srbije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.