Asocijacija medija povlači svoju predstavnicu iz Radne grupe za medijsku strategiju

Upravni odbor (UO) Asocijacije medija odlučio je da zbog imenovanja novog državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića iz Radne grupe za izradu nove medijske strategije povuče svoju predstavnicu i predložio da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević raspusti Radnu grupu i imenuje novu.

Asocijacija medija

Kako je saopšteno, UO Asocijacije medija ovlastio je izvršnu direktorku Dalilu Ljubičić da ostavku na članstvo u Radnoj grupi podnese ministru kulture i informisanja.

"U međuvremenu su nastupile okolnosti koje su uticale na urušavanje kredibiliteta Radne grupe", ocenio je Upravni odbor Asocijacije medija, koji smatra da je imenovanjem novog državnog sekretara za informisanje, usred rada Radne grupe, doveden u pitanje i njen legitimitet.

Prema stavu Upravnog odbora, metodologija je od početka bila pogrešna, a dosadašnji način izrade ovako važnog dokumenta neefikasan, na šta je Asocijacija medija više puta ukazivala.

Asocijacija medija predložila je ministru kulture i informisanja da raspusti Radnu grupu, imenuje novu i promeni metodologiju, kako bi ovaj zahtevan posao mogao da bude završen u razumnom roku.

Dodaje se i da je Upravni odbor Asocijacije medija usvojio izveštaj svoje predstavnice o radu Radne grupe u kojem se konstatuje da Radna grupa, do isteka roka za izradu Radne verzije Strategije, nije završila ni analizu stanja javnog informisanja u Srbiji.

Istaknuto je i da je Asocijacija medija i dalje spremna da maksimalno doprinese izradi nove Strategije sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine.

Nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) i novinarka Ljiljana Smajlović podnela je ranije ostavku na mesto člana radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove medijske strategije.

U pismu koje je dostavila UNS-u i Ministarstvu kulture i informisanja ona je navela da ostavku podnosi zbog odluke Vlade da urednika "Ilustrovane politike" Aleksandra Gajovića imenuje za državnog sekretara za informisanje uprkos tome što, kako smatra, propagira "šovinističke predrasude prema ženama".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.