Belivuk prvostepeno oslobođen, bez prisustva tužioca na izricanju presude

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas optužbi Veljka Belivuka i ostale koji su optuženi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića izrešetanog na tramvajskim šinama u centru Beograda. Istom odlikom ukinut je i pritvor Belivuku i Marku Miljkoviću, dok se trećeoptuženi Marko Kojić u toku sudskog postupka nalazio u bekstvu. Da li će se tužilaštvo žaliti na ovu odluku nije se moglo danas saznati jer se postupajući tužilac nije pojavio na izricanju presude.

Veljko Belivuk

Kako je navela sudija Višeg suda Slavica Nikolić, ova oslobađajuća prvostepena presuda doneta je jer nema dovoljno dokaza koja se trojici optuženih stavljaju na teret. 

Ko je Veljko Belivuk?

Veljko Belivuk u javnosti je predstavljen kao jedan od vođa grupe navijača Partizana „Janičari“.

Ova grupa,koju su vodili ubijeni Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk preuzela je vođenje tribine Partizana pre nekoliko godina. Oni su, kako je i sam Belivuk u intervjuu za Newsweek rekao, na tribinu Partizana došli prvo kao plaćeno obezbeđenje pojedinim vođama „Alkatraza“ da bi kasnije tu garnituru vođa sa tribine, kako je naveo, i proterali.

U međuvremenu, šira javnost je za nove vođe navijača Partizana, koje je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, saznala nakon napada na direktora FK Partizan Miloša Vazuru, u kom su teško povređeni pripadnik obezbeđenja i vozač kluba, maja 2016.

Ovaj brutalan napad snimljen je i sigurnosnim kamerama i na njemu se vide Aleksandar Stanković, Veljko Belivuk i Darko Ristić. Belivuk i Ristić sklopili su sporazum o priznanju krivice i za ovo delo su dobili najblaže kazne, dok Stanković nije bio ni optužen. Veljko Belivuk nakon današnjeg puštanja iz pritvora ipak neće izaći na slobodu jer još nije odslužio kaznu kućnog pritvora koja mu se zbog napada na obezbeđenje stavlja na teret. 

Stanković je u tom trenutku već bio pravnosnažno osuđen na zatvorsku kaznu za trgovinu drogom, ali je više puta odlagao odlazak u zatvor i na kraju je ubijen u oktobru 2016. u pucnjavi u centru Beograda. Izvršilac ovog ubistva do danas nije utvrđen. 

Belivuk i Stanković pominju se i u krivičnoj prijavi Vojnog sindikata kao lica iz "kriminogene strukture" kojoj su pojedinci iz Vojske Srbije omogućavali da vežbaju pucanje u vojnoj kasarni. Ova krivična prijava, upkos tome što su pojedini dokazi nestali, je odbačena.

Naime, kako je obrazloženo utvrđeno je da su optuženi povezani sa automobilom iz kojeg je pucano na Miloševića ali nije dokazano da su znali da će to vozilo biti upotrebljeno za izvršenje krivičnog dela.

Ova odluka nije pravosnažna, a Više javno tužilaštvo ima 15 dana da uloži žalbu na ovu presudu.

Novinari redakcije Insajder uputili su pitanja Višem javnom tužilaštvu da li će podneti žalbu na današnju odluku suda kao i zbog čega postupajući tužilac nije bio na izricanju presude.

Odgovore čekamo.

I na današnjem izricanju presude, kao i na ranijim ročištima protiv Belivuka, okupio se veliki broj novinara ali i prijatelji i porodica optuženih.

Zbog ograničenog kapaciteta u sudnici, izricanju presude prisustvovalo je samo tri novinara, dok novinarima CINS-a, KRIK-a, televizije 02, Insajdera i novinarima iz drugih medija, nije bilo omogućeno prisustvo.

Podsetimo, tužilac je prethodno u završnoj reči predložio sudu da optužene Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Mirka Kojića osudi na zatvorske kazne ne manje od 10 godina, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude tvrdeći da ne postoji nijedan dokaz da su umešani u ubistvo.

Veljko Belivuk negirao je optužbe koje mu se stavljaju na teret, dok se drugooptuženi Marko Miljković pred zamenikom javnog tužioca, ali i kasnije pred sudom branio ćutanjem.

Trećeoptuženom Marku Kojiću sudi se u odsustvu i on se nalazi u bekstvu. 

U toku suđenja koje je završeno neobično efikasno za srpsko pravosuđe pregledani su i video snimci sa nadzornih kamera koje su snimile ubistvo Miloševića, saslušani su svedoci ali je najviše polemike bilo je oko dela pronađenih tragova.

Šta piše u optužnici?

Naime, u optužnici Višeg tužilaštva, koju je Insajder dobio na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, ovo ubistvo je planirano najmanje četiri meseca.

Miljković i Kojić, kako se navodi, prvo su kupili zeleni automobil bez registarskih tablica, prevezli ga do Beograda i čuvali na neutvrđenom mestu.

Dan pre ubistva, 29. januara Veljko Belivuk, prema navodima optužnice, ukrao je s jednog automobila i na zeleno vozilo stavio ukradene tablice. To, kako se navodi, potvrđuju biološki tragovi pronađeni na automobilu koji je korišćen za dolazak i bekstvo sa lica mesta ubice Miloševića.

Veštakinja: Dokaz protiv Belivuka pogrešno protumačen

Ovaj deo optužnice, međutim, kosio se sa izjavom veštakinje u toku sudskog postupka.

Naime, za jedan od ključnih dokaza tužilaštva protiv Belivuka, na osnovu kog advokati tvrde da je Belivuk i odmah nakon ubistva uhapšen, veštakinja je izjavila na suđenju da pronađeni DNK trag ustvari ne pripada njemu.

Veštakinja je tada objasnila da je dokaz pogrešno tumačen, da taj DNK pripada nepoznatoj osobi i da među analiziranim tragovima iz ulice 27.

Miljković i Kojić, kako se navodi, prvo su kupili zeleni automobil bez registarskih tablica, prevezli ga do Beograda i čuvali na neutvrđenom mestu. Dan pre ubistva, 29. januara Veljko Belivuk, prema navodima optužnice, ukrao je s jednog automobila i na zeleno vozilo stavio ukradene tablice.

To, kako se navodi, potvrđuju biološki tragovi pronađeni na automobilu koji je korišćen za dolazak i bekstvo sa lica mesta ubice Miloševića.

Istraga za ubistvo Miloševića prvo vođena protiv Belivuka, posle optužen za pomaganje

Podsetimo, u centru Beograda 30. januara nađeno je telo muškarca s prostrelnom ranom na glavi. Njega je u sedam sati ujutro ubica čekao ispred ulaza u zgradu u ulici 27.marta.

Dva dana nakon ubistva, policija je saopštila da je uhapšen V.B. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teško ubistvo.

Ubrzo se saznalo da je uhapšeni ustvari Veljko Belivuk koji je javnosti postao poznat nakon video snimka brutalnog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan ispred prostorija kluba, a koji je prethodno osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda.

Istraga za ubistvo Miloševića prvo je vođena protiv Veljka Belivuka ali je ubrzo nakon toga Više javno tužilaštvo saopštilo da je optužnica protiv Belivuka i još dvojice podignuta za pomaganje u ubistvu.

Do danas tužilaštvo i policija nisu otkrili ko je ubio Vlastimira Miloševića.

Izvor: Insajder