Bivši policajac Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin proglašen je danas krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, u eksplozivnom slučaju koji je duboko obeležio Ameriku i pokazao rasne podele u zemlji.

Derek Šovin prilikom izricanja presude za ubistvo Džordža Flojda Izvor: Beetaphoto/ Court TV via AP

Šovin je bio optužen za ubistvo pošto što je duže od devet minuta klečao na Flojdovom vratu prilikom privođenja u maju prošle godine.

Dvanaest porotnika danas je doslo do odluke posle ukupno deset sati većanja tokom dva dana u gradu koji je bio u napetosti i strahu od mogućih novih masovnih nereda poput onih koji su izbili u proleće 2020. godine.

Porotnici su ga proglasili krivim po sve tri tačke za koja ga tereti optužnica.

Bivši policajac je sa lisicama na rukama odmah sproven u zatvor. Objavljivanje odluke porotnika izazvalo je eksploziju oduševljenja među brojnim građanima koji su je iščekivali ispred suda.

Bajden: Moramo slušati „ne mogu da dišem, ne mogu da dišem”

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je, nakon što je bivši policajac Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, Amerikance da se okupe u borbi protiv rasizma koji „kvari“ dušu.

„Došlo je vreme da se ova zemlja okupi“, rekao je Bajden u kratkom obraćanju iz Bele kuće.

„Neki – agitatori i ekstremisti koji se rugaju socijalnoj pravdi – pokušaće da iskoriste sirove emocije“, upozorio je. „Ne možemo im dopustiti da to učine.“

„Proglašenje policajca Šovina neće vratiti Džordža“, rekao je dodajući kako je ova presuda možda trenutak „značajne promene“. Pritom je pozvao Amerikance da nikada ne zaborave ovu tragičnu epizodu.

„Moramo slušati. ‘Ne mogu da dišem, ne mogu da dišem’: bile su to poslednje reči Džordža Flojda. Ne možemo im dopustiti da umru s njim. Moramo stalno čuti te reči. Ne smemo se okretati“, istakao je.

„Svima nam je laknulo“, rekao je Bajden porodici Flojd u telefonskom pozivu. „Vi ste neverovatna porodica. Volio bih da sam tamo da vas zagrlim“, nastavio je.

„Danas se u Americi obeležava dan pravde“, dodala je Kamala Harris, američka potpredsednica.

Bivši američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel pozdravili su presudu.

„Danas je porota postupila ispravno. Ali istinska pravda zahteva mnogo više. Mišel i ja svoje molitve upućujemo porodici Flojd i stojimo sa svima onima koji su predani da jamče svakom Amerikancu punu meru pravde koja je DŽordžu i mnogim drugima uskraćena“, rekao je Barak Obama.

Brutalno ubistvo Džordža Flojda tokom rutinskog privođenja na ulici u Mineapolisu bilo je okidač za proteste širom Amerike i u svetu protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti u SAD.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.