Brnabić: Izbor direktora javnih preduzeća na konkursu posle izbora

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će izbor direktora javnih preduzeća biti deo reforme tog sektora posle parlamentarnih izbora i da će to biti „u fokusu“ buduće vlade.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Ona je na pitanje novinara kada će se prekinuti praksa imenovanja vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća umesto izbora na konkursu rekla da je Vlada Srbije u proteklom periodu radila druge važne stvari.

„Nismo uradili reformu javnih preduzeća jer smo rešavali problem preduzeća u stečaju Železare u Smederevu, RTB Bora, HIP Azotare i PKB Beograd“, navela je Brnabić.

Premijerka je izjavila da ne veruje da su sve stvari mogli da rade istovremeno i kvalitetno.

Podsetila je da je privredni rast u 2018. godini bio 4,4 odsto, u 2019. godini četiri odsto i rekla da bio bi veći da su javna preduzeća radila „drugačije“.

Međunarodni monetarni fond preporučio je Vladi pre nekoliko dana da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima. U suprotnom, ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku. 

Vučić: Raspušteni direktori bi sve pozapošljavali u javni sektor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je međutim naveo da neće dozvoliti ukidanje v.d. stanja direktora javnih preduzeća.

„„Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektori  i da sve pozapošljavaju u u javni sektor. I da to ne može privatnik da izdrži. Sve je sistem spojenih sudova“, rekao je Vučić na TV Prva odgovarajući na pitanje da li će ukinuti v.d. stanje direktora javnih preduzeća.

On je naveo da ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost.

„Mi ne vodimo javna preduzeća kao privatnu firmu, nego kao da je to alajbegova slama“, rekao je Vučić, dodajući ipak da će delimično da usvoji preporuku MMF, ali nije naveo šta konkretno.

Umesto da budu izabrani na konkursima kako nalaže zakon više od polovine direktora javnih preduzeća i državnih službenika Vlada Srbije je imenovala kao vršioce dužnosti. Na ovaj način na najviše pozicije u javnim preduzećima i državnoj upravi dolaze politički birani i lako smenjivi kadrovi, koji neretko ne ispunjavaju ni osnovne uslove predviđene zakonom.

V.d. stanja direktora duža i od osam godina

Prema istraživanju Insajdera, direktori javnih preduzeća u v.d. stanju ostaju i duže od godinu dana, što je i maksimalno predviđen zakonski rok, a pojedini čak i duže od osam godina, što je slučaj sa Zoranom Drobnjakom, v.d. direktorom JP Putevi Srbije. Vlada ne poštuje zakon ni kada je reč o izboru državnih službenika, pa tako direktore kancelarija i uprava, pomoćnike ministara i sekretare imenuje kao vršioce dužnosti, koji u tom statusu ostaju godinama.

Čak 21 od ukupno 37 javnih preduzeća vode direktori koji imaju status vršioca dužnosti, pokazuje istraživanje Insajdera. Prema Zakonu o javnim preduzećima iz 2012, javni konkursi za direktore tih preduzeća morali su da budu raspisani do marta 2013. Ta odredba nikad nije poštovana, a zakon je u međuvremenu promenjen, pa je Vlada imala obavezu da raspiše konkurse za sve direktore javnih preduzeća do marta 2017.

Sudeći prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, svega 16 direktora javnih preduzeća izabrano je na konkursu. Ostale je imenovala Vlada kao vršioce dužnosti i u tom statusu su gotovo svi godinama, iako zakon kaže da u v.d. stanju mogu da budu najduže godinu dana. Paradoks je da su konkursi za direktore pojedinih državnih kompanija bili raspisani još pre nekoliko godina, ali do danas nisu okončani.

Po Zakonu o javnim preduzećima, da bi neko bio izabran za direktora na konkursu mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću javnog preduzeća, pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, kao i da nije član oragana političke stranke.

Vršioci dužnosti nijedan od ovih uslova ne moraju da ispune. Upravo to bi mogao biti i jedan od razloga za produžavanje „v.d. stanja” u javnim preduzećima i državnoj upravi. Osim toga rukovodioce u stalnom mandatu teže je smeniti, što im donekle omogućava samostalno delovanje. Za razliku od njih, vršiocima dužnosti pozicija mnogo više zavisi od političke volje vladajuće garniture. Zbog toga su i podložni političkom uticaju.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.