Članice REM-a: Nema sumnje da je SNS zloupotrebio dete u predizbornom spotu, dovoljna je njegova obustava

Članica Saveta REM-a Judita Popović u izjavi za Insajder kaže da nema dilemu oko toga da je u predizbornom spotu SNS-a došlo do zloupotrebe deteta i povrede Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga. Ona navodi da će se članovi REM-a, svako pojedinačno, izjasniti o ovom slučaju, kao i da bi bilo dobro da se ovim povodom oglasi i Zaštitnik građana. Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović izjavila je za Udruženje novinara Srbije da bi obustava daljeg emitovanja spota bila dovoljna i primerena. Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Insajder da je započeta analiza spota SNS-a i zaštite prava deteta u ovom slučaju, kao i da će se o tome sutra raspravljati na sastanku.

Članica Saveta REM Judita Popović; Foto: Medija centar Beograd

"Neprihvatljivo je da se deca koriste kao objekti u nečijim političkim porukama i političkom promovisanju. U ovom slučaju nema individualizacije, već se pojam deteta i dece koristi kao sredstvo kako bi se doprlo do njihovih roditelja", navodi za Insajder Judita Popović.

U spornom predizbornom spotu SNS pod sloganom "Za našu decu" lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom kojoj želi da “vrati oca iz Nemačke”.

Nakon emitovanja ovog spota u javnosti je postavljeno pitanje da li je njime zloupotrebljeno dete u političke svrhe i prekršen pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

Članica Saveta REM Judita Popović kaže da nema sumnje da je prekršen član Pravilnika u kome se jasno navodi da je zabranjeno koristiti učešće maloletnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće.

Na pitanje novinara Insajdera da li će spot biti zabranjen i da li će REM o tome odlučivati Popović kaže da sve zavisi od toga kako će se izjasniti ostali članovi.

"Ja sam samo jedan od devet članova Saveta i to je samo moje mišljenje, a da bi se odluka donela potrebna je većina. Ali naravno da ćemo se konsultovati i videćemo koliko je nas za to da se pokrene inicijativa. Ja već radim na tome", kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da teoretski REM može da donese odluku da se zabrani emitovanje spota, da za to postoje zakonski okviri, da sve mora dobro da se prouči i raspravi u jednom demokratskom procesu. O svemu tome, kako kaže, razgovaraće se na redovnoj sednici koja bi trebalo da bude održana sledeće nedelje.

"Mi imamo dva puta mesečno redovne sedmice. Pošto smo jednu imali pretprošle nedelje, očekujem da se zakaže sledeće nedelje redovna sednica, i da će sporan spot biti jedna od tema dnevnog reda jer je ovo urgentno pitanje", kaže Popović. 

„Od momenta kada je SNS listu nazvao 'Aleksandar Vučić – Za našu decu' sa posebnom pažnjom posmatramo kampanju“

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović je istakla da je Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga jasan i da je prema njemu zabranjeno korišćenje dece u političke svrhe, bez obzira na to da li postoji saglasnost roditelja.

„Od momenta kada je SNS listu nazvao 'Aleksandar Vučić - Za našu decu' službe za monitoring REM-a sa posebnom pažnjom posmatraju njihovu kampanju. Očekujem da će se ovo pitanje naći pred nama u nedelji koja sledi“, rekla je Aranđelović.

Prema njenim rečima „brzina reagovanja REM-a ne zavisi jedino od rada službe, već i od toga da su pojedini članovi Saveta zahtevali da materijal za sednicu dobijaju tri dana ranije, što njih kako se sada ispostavlja, usporava“.

„Videćemo šta će reći izveštaj službe. Čini mi se da su ovaj spot emitovale sve televizije čiji rad prati REM u predizbornoj kampanji. Smatram da je obustava daljeg emitovanja spota sasvim dovoljna i primerena“, rekla je za UNS Aranđelović.

Zahtev da se spot zabrani zbog zloupotrebe dece REM-u su u međuvremenu uputili Stranka slobode i pravde i pokret Jedan od pet miliona. Popović kaže da REM može da reaguje i na osnovu njihove inicijative, ali i da je sam pokrene.

Vučić: Dobili smo dozvolu roditelja; Popović: To se kosi sa međunarodnim konvencijama

Ranije danas ovim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će Srpska napredna stranka povući predizborni spot sa maloletnim detetom ukoliko državni organi tako odluče.

Dodao je ipak da bi mu odluka nadležnih organa da povuče spot bila čudna, "jer bi se to prvi put dogodilo u svetu, a svakako u Srbiji".

"A što da se zabrani? Zloupotreba deteta? (...) Oni su imali decu u skoro svim spotovima, ja ću danas da vam izlistam 50 njihovih spotova. Ovde je važno da imate saglasnost roditelja, a mi imamo saglasnost", rekao je Vučić.

To, međutim, za članicu saveta REM-a Juditu Popović nije dovoljno.

"Roditelji su dozvolili, ali da li dete može da proceni da li je to njegov interes? To se kosi sa međunarodnim konvencijama i pravima te dece", upozorava Popović.

NVO pozvale političke partije da ne zloupotrebljavaju decu

Mreža organizacija za decu Srbije, Prijatelji dece Srbije i Centar za prava deteta pozvali su danas političke partije da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe i na taj način krše prava deteta, jer zaštita i dobrobit dece moraju da budu prioritet svakog društva, navodi se u saopštenju koje je poslao Centar za prava deteta.

„Treba definisati razliku manipulacije decom od njihovog stvarnog učestvovanja u društvenom životu, gde se mora voditi računa o njihovoj zrelosti i uzrastu“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zbog toga je i upućen poziv političkim partijama da podrže inicijativu i obavežu se na poštovanje Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba.

„Prijatelji dece su u 2019. godini objavili 'Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe i Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba', u nameri da se deca zaštite a javnost senzibiliše. Na poštovanje ovih dokumenata potpisivanjem memoranduma o razumevanju izjasnilo se 11 medijskih kuća i sedam političkih partija“, navodi se u saopštenju.

Iz Centra za prava deteta navode da je istovremeno pokrenuta platforma decaimediji.com na kojoj građani mogu da prijave ove oblike zloupotrebe dece.

„Roditelji davanjem saglasnosti za učestvovanje dece u određenim sadržajima daju formalno zakonski pristanak, ali često nesvesno i sami učestvuju u manipulaciji decom. Izražavamo zabrinutost jer nedostaju važna zakonska rešenja, kojima bi se uspostavio adekvatan normativni okvir u oblasti prava deteta“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi „Vlada Srbije, posle dve godine rada na Zakonu o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, u Planu rada za 2020. godinu nije predvidela da se među aktima koje predlaže Narodnoj skupštini nađe i Predlog ovog zakona".

„Prijatelji dece Srbije predložili su da Zakon bude dopunjen članovima o sprečavanju političke i medijske zloupotrebe dece“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.