Crta i Cesid: Uočene nepravilnosti tokom otvaranja biračkih mesta i glasanja

Posmatračke misije Crte i Cesida, čiji su posmatrači raspoređeni na 500 biračkih mesta u Srbiji, saopštile su da su od jutros u 7 časova uočene određene nepravilnosti prilikom samog otvaranja biračkih mesta i procedure glasanja. 

Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić

Iz Crte je saopšteno, na osnovu uzorka od 500 biračkih mesta, da je na parlamentarnim izborima do 9 časova na glasanje izašlo 5,4 odsto birača.

Emilija Orestijević iz Cesida je na redovnoj konferenciji rekla da se te nepravilnosti odnose na kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta i neorganizovanost biračkih odbora (na pet biračkih mesta), probleme sa kontrolnim listićem (na pet biračkih mesta), greške pri proceduri glasanja – glasačima nije zatražena lična karta, ne nanosi se sprej, ne koristi UV lampa (osam biračkih mesta).

„Na 15 biračkih mesta je ubačen glasački listić u pogrešnu kutiju, na pet biračkih mesta je primećeno da se listići ne savijaju kako treba, a u Kuli je evidentirano paralelno vođenje evidencija“, rekla je ona.

Saopšteno je i da je većina biračkih mesta otvoreno na vreme, ali da je na 13 odsto bilo manjeg kašnjenja. 

“Posmatrači javljaju da je 96 odsto biračkih mesta pripremljeno u skladu sa propisanim procedurama. 97 odsto biračkih mesta imalo je obezbeđene uslove za rad biračkog odbora. Članovi biračkih odbora su na 97 odsto biračkih mesta dobili od Republičke izborne komisije zaštitnu opremu (maske, rukavice…) zajedno sa izbornim materijalom”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na otvaranju 90 odsto biračkih mesta bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora.

“Na 90 odsto biračkih mesta su zabeležene sve aktivnosti u zapisnik o radu biračkog odbora. Vreća sa izbornim materijalom bila je osigurana zatvornicom prilikom prijema na 99 odsto biračkih mesta, dok je na 99 odsto biračkih mesta kontrolni listić ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja. Na dva odsto biračkih mesta zabeležene su nepravilnosti poput povrede tajnosti glasanja, glasanje birača koji nisu upisani u birački spisak, kao i slučajevi u kojima glasačka kutija nije bila zapečaćena i kontrolni listić nije pokazan prvom biraču”, piše u saopštenju Crte.

Dodaje se da je ukupno 44 odsto biračkih mesta širom Srbije dostupno za osobe sa invaliditetom. 

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je jutros da su sva biračka mesta u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji i u dijaspori otvorena na vreme i da su preduzete sve mere zaštite u skladu sa preporukama Kriznog štaba. 

Danas u sedam sati otvorena su biračka mesta na kojima će građani do 20 časova imati priliku da izaberu svoje predstavnike u Narodnoj skupštini Srbije, parlamentu Vojvodine, kao i u lokalnim samoupravama. Dan ranije na biračkom mestu u Čikagu glasali su srpski državljani koji su se za glasanje u inostranstvu prijavili u Sjedinjenim Američkim Državama.

Republička izborna komisija utvrdila je da biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 ljudi, koji imaju priliku da svoj glas jednoj od 21 izborne liste daju na 8.385 birališta, od kojih je 40 u inostranstvu.

Izvor: Insajder