Danas peti sastanak vlasti i dela opozicije, teme birački spisak i izborna administracija

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu danas počeo je peti u nizu okruglih stolova u okviru Dijaloga o izborima 2020, koji će biti posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.

Sastanak vlasti i opozicije na FPN Foto: Srđan Ilić

Na sastanak su došli predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Od opozicinih političkih grupacija prisutni su predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.

“Pouzdan birački spisak i integritet izborne administracije su od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore. Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", naveli su organizatori u pozivu medijima.

Do sada je održan uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. Organizatori su naveli i da je posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata.

Ranije su taj dijalog vlasti i opozicije napustile pojedine opozicione političke grupacije kao što je Savez za Srbiju, a prethodni je napustila i Nova stranka. U dijalogu ne učestvuju ni Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka.

Na prethodnom sastanku od predstavnika političkih partija bili su prisutni Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović i Veroljub Arsić iz SNS-a, Đorđe Milićević iz SPS-a, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Čedomir Jovanović i Đorđo Žujević iz LDP-a, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Socijaldemokratske partije, Stranke moderne Srbije, LSV-a i SDA Sandžaka.

Na tom bilo je reči o finasiranju predizbrone kampanje, radu medija tokom izbornog ciklusa, ali i “osvrtu na postignute rezultate razgovora u poslednjih mesec dana”. Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović naveo da se svi zahtevi opozicije svode na to da predsednik Srbije i SNS ne učestvuje u izbornoj kampanji, a da SNS na tako nešto ne može da pristane.

Četvrti okrugli sto, čija je tema bila izveštavanje medija tokom izbora, pre kraja napustili su lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima.

Nakon trećeg sastanka vlasti i opozicije, direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da ne bi koristio reč „konstruktivan“ da opiše sastanak dodajući da će se konstruktivnost pokazati kada se dobiju odgovori predstavnika vlasti na iznete predloge.

Ubrzo nakon toga, Savez za Srbiju je saopštio da na sastancima predstavnika vlasti i opozicije neće više učestovati, uz obrazloženje da format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Na bojkot dijaloga na Fakultetu političkih nauka, ali i predstojećih izbora pozvalo je i Udruženje Jedan od pet miliona, koje već mesecima unazad organizuje proteste, a svoj poziv obrazložili su time da je “navodni dijalog na okruglim stolovima samo farsa i igrokaz ove vlasti”.

Izvor: Beta, Insajder