Dečiji imunolog: Deca ne bi trebalo da idu u parkove zbog koronavirusa

U ovom trenutku nije zabranjeno izlaženje iz kuća, ali deca ne bi trebalo da dolaze u kontakt s drugom decom ili odraslima, kaže za Insajder Srđa Janković imunolog iz Dečije bolnice u Tiršovoj.

Srđa Janković

“Parkovi nikako nisu dobar izbor, niti preporučen, jer deca dolaze u kontakt sa drugom decom i odraslima na malom prostoru. Sada je cilj da se kontakti smanje na najmanju moguću meru kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa”, kaže Janković.

Prema Jankovićevim rečima, deca mogu napolje, ali samo ukoliko neće imati nikakav kontakt s drugima kako ne bi dobila virus, a “samim tim, što je takođe važno, ne bi došlo ni do mogućnosti daljeg prenošenja”. 

“Ukoliko je moguće izvesti dete napolje na vazduh, a da ne bude u kontaktu sa drugom decom i odraslima, to je svakako preporučljivo. To se odnosi na savesne roditelje koji će se potruditi da njihovo dete ne dođe u kontakt sa koronavirusom”, objašnjava Janković.

Sve ovo odnosi se na aktuelne preporuke, odnosno dok ne dođe do potpune zabrane kretanja. To je urađeno u pojedinim zemljama zbog sprečavanja širenja virusa, pa je u Francuskoj i Italiji, recimo zabranjen i izlazak u parkove.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.