Deo frilensera zadovoljan predlogom Vlade, za druge ponuda neprihvatljiva

Vlada Srbije uputila je novi predlog za oporezivanje radnika na internetu, prema kojima mesečni prihodi frilensera do iznosa od 32.000 dinara, ne bi bili oporezovani. Iz Udruženja radnika na internetu poručuju da ovakva ponuda nije prihvatljiva i da pregovori i sudbina frilensera nije stvar za pijacu, dok je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije saopštilo da je Vlada na pregovorima u velikoj meri prihvatila njihove predloge i sugestije.

Ilustracija, društvene mreže

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar za Insajder kaže da je iz Vlade stigla ponuda i da su uvećali neoporezivi deo sa 18.300 na 32.000 dinara.

„Pregovori i sudbina frilensera, odnosno radnika na internetu nisu stvar za pijacu i jasno je na osnovu toga što Vlada menja i popušta svaki dan ko je ovde u pravu. Dakle da dug koji nam stavlja na teret uopšte ne stoji, s obzirom da ga umanjuju iz dana u dan“, kaže Pogačar.

On dodaje da i dalje ostaju iza svojih zahteva da se od oktobra 2020. krene sa oporezivanjem, kad je poreska uprava krenula u kontrolu, ističući da je to jedino ima smisla.

„Ovo jeste jedan korak, ali ako oni skoro svaki dan menjaju ponudu to nam govori ko ovde zaista jeste u pravu“, kaže Pogačar i dodaje da će učiniti sve da se ovaj predlog Vlade ne prihvati.

S druge strane, Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) saopštilo je danas da je na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije dobilo predlog o plaćanju poreza na prihode, ali da je ponudilo i svoj i zatražilo da se u potpunosti otpišu obaveze svim frilenserima čija su godišnja primanja bila ispod 674.000 dinara.

Među zahtevima je, kako se navodi, da plaćeni doprinosi za penziono osiguranje ulaze u penzionu masu.

UFPS je naveo da prihvata predlog Vlade o priznavanju normiranih troškova, neoporezivom iznosu, kao i otpisu kamate.

UFPS je naveo da prihvata da se frilenserima koji su zarađivali više od 674.000 dinara godišnje porezi i doprinosi obračunaju u skladu sa Vladinim predlozima, sa povećanjem normiranih troškova i neoporezivog dela.

To udruženje je navelo da je Vlada Srbije u potpunosti otpisala dug svim frilenserima koji su zarađivali do 674.000 dinara godišnje, a da će se isti model oporezivanja primenjivati za sve prilive do septembra 2021. godine. 

Za prelazni period od 30. septembra 2021. pa do 1. januara 2022, datuma stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivaće se model Vlade Srbije bez normiranih troškova, naveo je UFPS i dodao da je Poreska uprava obećala frilenserima da će biti omogućeno da dokaze uz eventualne izjavljene žalbe dostavljaju naknadno, oko čega je postignut usmeni dogovor sa direktorom Poreske uprave Draganom Marković.

Vlada Srbije je pre nekoliko dana, u razgovoru sa drugim udruženjem frilensera Udruženjem radnika na internetu ponudila da se dug za porez na prihod od 2015. godine plati u mesečnim ratama u narednih deset godina, otpiše kamata a normirani troškovi sa 20 odsto podignu na 43 odsto.

Radnici na internetu prethodno su protestovali zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa. 

Posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina, Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.