Država tužila većinskog vlasnika Energoprojekta Dobrosava Bojovića

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac rekao je danas da je država tužila većinskog vlasnika Energoprojekt Dobrosava Bojovića zbog toga što je povukao tužbu koju je protiv njegovih ostalih firmi podnelo ranije rukovodstvo Energoprojekta.

Energoprojekt

Problem je nastao sa ekskluzivnim placem u Bloku 26 na Novom Beogradu, preko puta Arene.

Bojović je krajem prošle godine, zahvaljujući većini u Skupštini Energoprojekta, povukao tužbu kojom je bivše rukovodstvo Energoprojekta tražilo poništenje ugovora iz 2005. kojim se Energoprojekt odrekao prava gradnje na lokaciji u Bloku 26 u korist Bojovićeve firme Napred i firme Triniti kapital.

Vlada Srbije je tražila od Bojovića da se na vanrednoj Skupštini akcionara Energoprojekt holdinga, koja je održana 12. decembra prošle godine, glasa o ponovnom pokretanju tužbe, a da pri tome ne glasaju predstavnici Napreda, Napred razvoja i Dobrosav Bojović, ali oni nisu prihvatili zahtev države i "preglasali" su je, jer su većinski vlasnici te kompanije.

Trivunac je rekao da je Bojović prekršio propise i kada je dao ponudu za preuzimanje Energoprojektovog zavisnog društva Entel, jer je tu transakciju hteo da realizuje preko Energoprojekt holdinga i taj trošak da ne plati on već uz pomoć države kao manjinskog akcionara te kompanije.

Bojović je danas potvrdio za Betu da ga je tužila država koja u Energoprojektu ima udeo od 33,58 odsto akcija.

"Svako ima pravo da tuži svakog", rekao je Bojović.

Na pitanje zbog čega ga tuži država Srbija Bojović je rekao da ne zna dok ne vidi tužbu.

On je rekao da Energoprojektu, čiji je većinski vlasnik od avgusta 2017. godine, svi poslovi u novoj godini idu po planu.

"Odlično nam idu poslovi, sve je po planu", dodao je Bojović.

Ćutanje države na preuzimanje Energoprojekta

Država je bila najveći pojedinačni vlasnik Energoprojekta sve do prošle godine, kada je Bojović kupio akcije malih akcionara na berzi, preko mreže firmi.

Bojović je akcije u Energoprojektu preuzimao prvo se skrivajući iza različitih firmi, a potom i otvoreno.

Predstavnici države Srbije u tom trenutku su ćutali,  iako je Energoprojekt prethodno dobio poslove na najvećim projektima u zemlji.

Beograd na vodi, Koridor 11, železnički Koridor 10, stanica Prokop, topionica u Boru, rehabilitacija bloka u najvećoj termoelektrani u Srbiji – samo su neki od poslova na kojima je angažovan Energoprojekt Holding sa nekom od ćerki firmi. 

Nakon što je Bojović preuzeo većinsko vlasništvo u Energojrojektu i tako umanjio značaj države kao vlasnika 33,58 odsto akcija, predstavnici države uveravali su čak javnost da Energoprojekt dobro funkcioniše i da ne očekuju probleme.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.