Državni sekretar Gajović: Završena medijska strategija

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović rekao je danas da je Medijska strategija završena.

Aleksandar Gajović

"Medijska strategija je gotova, potpisali su je svi članovi radne grupe i sada je kod nadležnih organa na oceni", rekao je Gajović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ranije je najavljivao da će Medijska strategija biti gotova do kraja 2017. godine, a potom i do kraja januara ove godine. On je rekao da će se u rešavanju statusa agencije Tanjug i dnevnih listova "Politika" i "Večernje novosti" nastojati da se nađu najbolja rešenja koja su u najviše u skladu sa zakonom i dobrom praksom Evropske unije.

Prethodna Medijska strategija, doneta pre nešto više od tri godine uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, predvidela je donošenja niza medijskih zakona i definisala povlačenje države iz medija kroz uvodjenje projektnog finansiranja.  

Strategija bez pune podrške

Inače, iz radne grupe za pisanje Medijske strategije izašla su pojedina novinarska udruženja i medijske organizacije, baš zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za novog državnog sekretara za informisanje. Gajović, bivši urednik “Ilustrovane politike”, u oktobru prošle godine izjavio je da “žene nisu sposobne da budu na čelu države”.

Nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) i novinarka Ljiljana Smajlović pva je podnela na mesto člana radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove medijske strategije.

Zbog Gajovićevog imenovanja iz Radne grupe za izradu medijske strategije prvo je izašla predstavnica Udruženja novinara Srbije, potom Asocijacije medija i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija. Naknadno je radnu grupu napustilo još nekoliko članova.

Ministar informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da to zbog čega su neki od njih istupili nisu razlozi koji se tiču uslova za izradu medijske strategije i dodao da je ministarstvo i dalje otvoreno za sve vrste sugestija i poziva sve da se priključe.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.