Dvojica radnika povređena u eksploziji u Fabrici vode u Zrenjaninu van životne opasnosti

Jedan radnik je lakše, a drugi teže povređen jutros u eksploziji u Fabrici vode u Zrenjaninu, u postrojenju za prečišćavanje vode. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izjavio je  da su oba povređena radnika van životne opasnosti.

Uviđaj nakon eksplozije u Fabrici vode u Zrenjaninu Foto: BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR

Direktor Fabrike vode Bojan Dimkić rekao je agenciji Beta da je inspekcija na terenu i da je uviđaj u toku, a da će uskoro dati više informacija.

Do eksplozije je došlo zbog curenja hlora na uređaju za doziranje, preneli su mediji.

Radnici zrenjaninske Fabrike vode A.V. (50) i J.M. (42) povređeni su jutros u eksploziji u tom pogonu ali nisu životno ugroženi, saopšteno je iz bolnice u tom gradu.

Jedan radnik je povredjen lakše a drugi teže, i kod njega je dijagnostika u toku. Iako radnici nisu životno ugroženi, oni će ostati na bolničkom lečenju.

Agencija Beta, pozivajući se na nezvanićna saznanja, navodi da fabrika prestaje sa radom, a da će vodosnabdevanje preuzeti zrenjaninski "Vodovod i kanalizacija".

Fabrika vode u Zrenjaninu nedavno je počela vodom da snabdeva građane ovog grada. Voda u gradskom vodovodu bila je zabranjena za piće od 2004. godine zbog prekomernog prisustva arsena.

Grad Zrenjanin je 2014. potpisao s konzorcijumom investitora ugovor o izgradnji fabrike za prečišćavanje voda. Kako se ispostavilo međutim ugovor je bio nezakonit zato što po tada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija nije mogla da se bavi uslugom prečišćavanja vode.

Problem je „prevaziđen“ tako što je Skupština Srbije 7. decembra 2018. promenila Zakon, čime su i privatnici dobili pravo da, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

Izvor: Beta, RTS