Ekipa Insajdera napadnuta na alternativnom putu koji vodi od sela Banje ka Kosovskoj Mitrovici

Ekipa Insajdera napadnuta je na putu koji vodi od sela Banje ka Kosovskoj Mitrovici. Naime, novinari Insjadera su krenuli alternativnim putem kako im je savetovala policijska patrola, ali je naišla na još jednu blokadu. Prvo su okupljeni građani, u trenutku kada je ekipa Insajdear zaustavljena da se legitimiše, opkolili automobil. Kako javljaju reporterke Insajdera, situacija je postala sve napetija pa su čak pojedinci iz grupe, u trenutku kada je automobil krenuo, otvorili vrata i pokušali da izvuku jednu od novinarki Insajdera dok su ostali okupljeni lupali po automobilu. Ekipa Insajdera je na kraju ipak uspela da prođe.

Blokada puta ka selu Banje

Prethodno je ekipa Insajdera naišla na blokadu puta kod Runičke banje. Nekoliko desetina ljudi blokiralo je skretanje za selo Banje, mesto koje je u 10 sati trebalo da poseti predsednik Srbije.

Kako tim putem nije bilo moguće proći, novinari Insajdera su se uputili ka Kosovskoj Mitrovici. U mestu Trnava ih je zasutavila patrola policije i savetovala da ne idu sa beogradskim tablicama dalje jer je dalje blokada.

UNS osuđuje napad na ekipu Insajdera i Tanjuga na Kosovu i Metohiji


Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije saopštilo je da najoštrije osuđuje napade na novinare tokom posete predsednika Aleksandra Vučića. Ovo udruženja istovremeno zahteva od nadležnih kosovskih organa da hitno pronađu i kazne odgovorne za ove napade.

Osim ekipe Insajdera, kako je saopštio Tanjug Albanci su napali i ekipu ove agencije u mestu Vojteš gde su ih gađali flašama.

Ni novinari Insajdear ni Tanjuga nisu povređeni.

Udruđenje novinara Srbije pozvalo je institucije u Prištini da svim novinarima omoguće da bezbedno
izveštavaju i da osude napade na naše kolege.

Policijska patrola je uputila novinarsku ekipu Insajdera da ide alternativnim putem ka Kosovskoj Mitrovici.

"Na alternativnom puto na koji su nas uputili policajci naišli smo na još jednu blokadu, i kad smo pokušali da prođemo okupljeni građani su počeli da lupaju po kolima ali smo uspeli da prođemo", javljaju reporteri Insajdera.

Na blokadi puta kod Runičke banje na skretanju ka selu Banje, bili su prisutni i pripadnici italijanskog i slovenačkog Kfora.

Policija koja obezbeđuje protest na skretanju ka selu Banje, novinarima Insajdera je rekla da je okupljanje počelo jutros oko osam sati, i da okupljeni žele da spreče prolaz zvanične delegacije Republike Srbije. "Prema njihovim recima nije bilo incidenata, ali su nam sugerisali da ne govorimo na srpskom" , dodaju reporteri Insajdera sa lica mesta.

Okupljeni građani, Albanci, ne žele da razgovaraju sa novinarima, a kod neki od okupljenih je primetna nervoza zbog prisustva novinara.

 

Dve reporterke Dojče velea napadnute na Kosovu

Tokom izveštavanja o blokadama puteva danas su napadnute i dve reporterke Dojče velea (DW), ali su one, kako javlja ovaj portal, uspele da se vrate ka severu Kosova uz pomoć lokanog stanovništva i policije.

Kako se navodi reporterke Dojče velea Sanja Kljajić i Elona Elezi napadnute su na putu za selo Banje, u opštini Srbica, odakle su izveštavale o blokadama puta u znak protesta zbog posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

One su parkirale automobil srpskih registarskih oznaka kod mesta Prekaz gde su se u tom trenutku nalazile jedinice KFOR. Kako je navedeno, nakon povlačenja međunarodnih snaga grupa od desetak demonstranata sa barikada ih je preteći okružila, govoreći da ih "provociraju" tablicama i tražila od Sanje Kljajić da pokaže lične dokumente pošto ne govori albanski, kako bi videli da li je Srpkinja.

"Na trenutak je izgledalo da nas neće pustiti da odemo", rekla je Kljajićeva.

Reporterke su navele da je kosovska policija reagovala profesionalno i držala demonstrante na odstojanju dok su im lokalni Albanci zaposleni na benzinskoj pumpi pomogli da skinu srpske tablice i krenu ka severu Kosova.

Sanja Kljajić je bila jedina novinarka iz Srbije koja na ovom delu puta izveštavala sa barikada, navodi Dojče vele.

"Jasno je bilo da nisam dobrodošla čak ni kao novinarka DW. Momak koji mi je tražio ličnu kartu je bio vrlo napadan i na trenutak me je bio strah da nećemo uspeti da se izvučemo, jer su shvatili da sam iz Srbije", rekla je ona.

Bez organizovanog prevoza za novinare

Iako je za praćenje ove posete akreditivano 240 članova iz 47 redakcija prevoz za novinare nije bio organizovan. Novinari su morali sami organizovati put do mesta koje je predsednik planirao da poseti, uprkos očitim bezbednosnim rizicima na samom Kosovu.

Kako prenosi agencija Beta, blokiran je put i kod mesta Trnava, koji vodi ka selu Banje. Na putu su građevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spreče Vučića da ode u Banje, gde ima oko 300 srpskih kuća. A kako prenosi Kossev, na putu se nalaze i transparentni sa porukama „Vučić neće proći“, „Vučiću vrati se“. Na protest su, kako navodi Kossev,  kasno sinoć pozvali veterani takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, protiveći se poseti Aleksandra Vučića Banjama. Najavili su blokadu svih puteva koji vode do ovog sela.

Aleksandar Vučić je tokom posete naselja "Sunčana dolina" u malom Zvečanu rekao da je blokiran i drugi put ka tom srpskom selu.

"Pokušaćemo jednim okolnim putem, nećemo reći kojim, videćemo da li ćemo uspeti da stignemo. Vi ostanite ovde, ovo kažem predstavnicima medija, a mi ako stignemo stignemo, ako ne vratićemo se. Možda blokiraju i ostale puteve", rekao je Vučić.

Izvor: Insajder, Beta, Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.