Geodetski zavod „istražuje“ novinare koji istražuju njihov rad i postavljaju pitanja

Republički geodetski zavod zatražio je od Poverenika za informacije od javnog značaja, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kopiju svih akata u vezi sa nepostupanjem i postupanjem državnih organa po zahtevima portala Pištaljka. 

Rodoljub Šabić za Insajder kaže da će kancelarija Poverenika odgovoriti na ovaj zahtev u skladu sa zakonom, dodajući, međutim, da mu nije jasno zašto bi jedan Geodetski zavod mogao da se zanima za motive i rad bilo kog novinara, bilo da je reč o redakciji Insajdera, Pištaljke, Politike ili bilo kog drugog medija.

„Zanimljivo je da pored svih svojih poslova imaju vremena da se bave time šta novinari pišu Povereniku i šta traže od njega“, kaže Šabić.

Na pitanje da li Geodetski zavod ima ovo pravo na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, Šabić navodi da u suštini svi, bez izuzetka, imaju to pravo.

„U normalnim uslovima to pravo, međutim, ne bi trebalo da bude rezervisano za državne organe jer imaju drugačije, efektivnije i efikasnije načine za komuniciranje. Ali, kako sam ja gradio praksu u vreme kada je ovde pristup informacijama bio čudan, moje stanovište je da svi, bez izuzetka, imaju to pravo“, kaže Šabić.

On podseća da mu se pre deset godina žalio Administrativni odbor Skupštine na čijem je čelu tada bio Tomislav Nikolić jer nisu mogli da dođu do informacije o platama direktora javnih preduzeća.

Glavni urednik sajta Pištaljka.rs Vladimir Radomirović kaže za Insajder da novinari tog sajta već mesecima pišu o zloupotrebama u Republičkom geodetskom zavodu.

„Ima dosta razloga da direktor te institucije bude nervozan zbog onoga što je Pištaljka.rs otkrila i što će otkriti o poslovanju Geodetskog zavoda. Pisali smo o brojnim malverzacijama u Zavodu poput kupovine satelitskog snimka koji je plaćen milion evra, a nije upotrebljiv i ne može da se koristi za legalizaciju“, kaže Radomirović.

On dodaje da mu nije jasno šta Geodetski zavod i direktor Borko Drašković misli da će dobiti ovim postupkom jer su sva pitanja bila upućivana prvo njima, pa Povereniku.

S druge strane u Republičkom geodetskom zavodu nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega su uputili takav zahtev Povereniku. Rečeno nam je da je kraj radnog vremena i da eventualni odgovor direktora Borka Draškovića o tome sa kojim ciljem su tražili podatke od Poverenika, možemo da očekujemo tek od ponedeljka.

Pištaljka pozvala nadležne da zaustave nezakonito isleđivanje

Portal Pištaljka zatražila je danas od Poverenika i nadležnih državnih organa da zaštite pravo „na rad novinara i da zaustave ovakvo nezakonito isleđivanje“.

Oni su naveli da bi udovoljavanje ovakvom zahtevu značilo ne samo ugrožavanje slobode medija, već i bezbednost uzbunjivača.

„Zahtev Republičkog geodetskog zavoda da dobije sva dokumenta o zahtevima Pištaljke znači da taj državni organ traži i detalje o našim istraživanjima koja su u toku. Udovoljavanjem ovakvom zahtevu bila bi ugrožena ne samo sloboda medija, već i bezbednost uzbunjivača na koje dokumentacija može ukazati“ dodaje se u saopštenju Pištaljke.

 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.