Godišnjica smrti Dade Vujasinović: Slučaj otvoren i posle 26 godina

Danas se navršava 26 godina od smrti Radislave Dade Vujasinović, novinarke magazina „Duga“, koja je ostala upamćena po istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu i izveštavanju sa ratišta u Hrvatskoj i BiH. Udruženje novinara Srbije (UNS) podsetilo je da je prema nalazima Forenzičkog instituta u Hagu smrt novinarke mogla da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

www.dadavujasinovic.com

Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu, a u zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati. Zvanična verzija događaja tada je bila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

IPI i RSF traže istragu

Međunarodne novinarske organizacije podsetile su da se danas navršava 26 godina od smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović i zatražile od vlasti da istraže njenu smrt koja je i dalje nerešena.

"Danas se navršava 26 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović koja je istraživala povezanost političara tokom rata i organizovanog kriminala. RSF poziva vlasti da temeljno istraže njenu smrt koja je i dalje nerešena. Nema nekažnjivosti za zločine nad novinarima!", poručila je organizacija Reporteri bez granica u poruci na Tviteru.

Međunarodni institut za štampu (IPI) je takođe na Tviteru naveo da se seća novinarke Dade Vujasinović koja je na današnji dan pre 26 godina pronađena mrtva u svom stanu. "Nakon godina izveštavanja sa linija fronta balkanskih ratova, vratila se u Beograd da pokriva korupciju političara i organizovanog kriminala. Njena smrt je i dalje nerešena", podseća IPI.

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić je rekao da Komisija nema novih informacija u vezi smrti novinarke, da nisu dobili nove od Tužilaštva, kao i da je slučaj i dalje otvoren, saopštio je UNS.

U Višem javnom tužilaštvu UNS-u je rečeno da sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije „nastavlja da preduzima radnje radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela, izvršioca i zbog obezbeđivanja dokaza“. Podsećaju da je Tužilaštvo tokom 1994. godine preduzelo niz provera i iniciralo postupak pred tada nadležnim sudom, kada su ispitani brojni svedoci i obavljena različita veštačenja.

„Formirana je komisija veštaka sudske medicine i balističara, a obavljena je i rekonstrukcija događaja na licu mesta u prisustvu sudskih veštaka i članova porodice Vujasinović“, naveli su u Tužilaštvu, ističući da veštaci nisu mogli da se izjasne da li je u ovom slučaju reč o samoubistvu ili ubistvu, kao i nesrećnom slučaju, ali da te mogućnosti nisu mogli da isključe.

Dodaju i da je zbog nalaza veštaka kojeg je angažovala porodica novinarke, zahtevano još jedno dopunsko sudsko-medicinsko i balističko veštačenje.

U Tužilaštvu navode da je posle izmene zakona 2013. godine istragu, i u ovom slučaju, preuzelo Više javno tužilaštvo u Beogradu. Navode da su tada radili i na pribavljanju dokazanog materija na koje je u svom nalazu ukazao veštak, a kojeg je angažovala porodica Vujasinović.

Posle prikupljenih podataka i obavljenih veštačenja, navode, veštačenje je povereno Forenzičkom institutu u Hagu kojem je dostavljen celokupni raspoloživi materijal.

Iz UNS-a podsećaju da je pre tri godine i devet meseci Više javno tužilaštvo dobilo izveštaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu, na osnovu dokaznog materijala koji mu je 2015. godine prosledilo Ministarstvo pravde.

OEBS poziva vlasti da reše slučaj

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir podsetio je da se danas navršava 26 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović i pozvao vlasti da pojačaju napore u rešavanju ovog slučaja kako bi se saznala puna istina.

"Danas se sećamo novinarke Dade Vujasinović koja je pronađena mrtva pre 26 godina u Srbiji. Pozivam vlasti da pojačaju svoje napore i rasvetle ovaj slučaj, koji je i dalje nerešen. Njena porodica i prijatelji zaslužuju da znaju punu istinu", naveo je Dezir u poruci na Tviteru.

„Forenzički institut u Hagu je potvrdio nalaz i mišljenje srpskih veštaka, koji nisu mogli da isključe ni mogućnost samoubistva, ni ubistva, kao ni nesrećnog slučaja, što bi u konkretnom slučaju značilo da je smrt zadesna usled nestručnog rukovanja oružjem“, rečeno je UNS-u u Tužilaštvu.

Ističu i da je Tužilaštvo, kao svedoke, ispitao najuži krug prijatelja novinarke Vujasinović, lica sa kojima je bila u kontaktu neposredno pre večeri kada je došlo do njene smrti, kao i sve osobe koje su imala saznanja o ovom događaju.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je sudu predao svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Posle toga, Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

Inače, veštačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Vujasinović i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju. Kostić je praktično veštačio veštačenja, odnosno stručne nalaze drugih veštaka, a ne sam dokazni materijal.

Tek posle insistiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je u međuvremenu preminuo.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.