Gojković: Dogovoreno da izbori ne budu u martu

Predstojeći izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, saopštila je predsednica parlamenta Maja Gojković nakon treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta (EP) u Skupštini Srbije.

Knut Flekenštajn, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i Maja Gojković Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Kako je istakla, odlučeno je da o datumu izbora odluči predsednik Srbije Aleksandar Vučić u okvirima koji su mu dati Ustavom, što bi najkasnije trebalo da bude 3. maja.

"Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga", rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je navela da jedan od zaključaka razgovora sa tročlanom delegacijom Evropskog parlamenta i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, koji će se kao predlog naći na narednoj sednici Skupštine, "što će biti prvi takav odbor u višestranačkoj Srbiji".

Gojković je rekla da je postignut dogovor i o izboru pet novih članova REM-a po principu 3 plus 2.

Ona je dodala i da je donešen niz zaključaka i da je u toku faza ispunjenjavanja tih zaključaka koji će doprineti poboljšanju izbornih uslova.

Fajon: Nadam se novim propisima za rad nacionalne televizije u izbornoj kampanji

Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon izjavila je da je jako bitno što je dogovoreno da izbori ne budu u martu.

Kako je istakla, zadovoljna je jer je postignut napredak i najznačajniji dogovor oko slobode medija.


"Novi propisi za nacionalnu televiziju koji moraju biti sprovedeni pre početka izborne kampanje. To su uslovi za slobodu i kredibilnost medija", rekla je Fajon.

Fajon je na pitanje novinara da prokomentariše blokadu zgrade RTS-a, koja se dešava u vreme održavanja razgovora o poboljšanju predizbornih uslova, rekla da "građani imaju pravo da izađu na mirne demonstracije i da je to temelj svake demokratije", ali i da "mediji treba da rade profesionalno i da imaju uslove za profesionalni rad".

"Bitno je da se ostvare uslovi za profesionalni rad novinara, a političari treba da podignu svoj glas protiv širenja mržnje putem medija i protiv lažnih vesti", rekla je Fajon.

Rekla je i da se nada novim propisima za rad nacionalne televizije u izbornoj kampanji i još nekoliko stvari važnih za slobodu medija.

Izvestilac Evropskog parlamenta o Srbiji Vladimir Bilčik rekao je da uprkos tome što se govori da nema dovoljno vremena za ostvarenje svih izbornih uslova, važan ishod dijaloga je to što je definisana vremenska odrednica za realizaciju svake obaveze.

Rekao je da će se u narednom periodu sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kako bi videli na koji način oni mogu da podrže ostvarivanje obaveza za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

Bilčik je naveo da će evropski parlamentarci i dalje biti na raspolaganju za svaku dodatnu podršku, a kako je rekao dogovorena je i kratkotrajna posmatračka misija.

On je rekao da žele da vide napredak u radu REM-a, ali i ostalih regulatornih tela uključenih u izborni proces, kao i boljitak u pristupu svim medijima.

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je rekao da je značajan napredak to što će u REM-u od ukupno devet članova biti pet novih lica, kao i da "bojkot izbora nije pravo rešenje i da oni koji su se odlučili za bojkot treba o tome da razmisle ponovo".

Na pitanje novinara da li bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni ukoliko bi bili održani prvog narednog vikenda Flekenštajn je odgovorio da "izbori u tom slučaju ne bi bili fer i pošteni", odnosno da trenutno ne postoje takvi uslovi, već da do njih treba doći implementacijom svega dogovorenog na današnjem sastanku.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i jedan od inicijatora dijaloga vlasti i opozicije o izborima Milan Antonijević naveo je na Tviteru i da je dogovoreno da do kraja 2019. godine bude izabrana većina, odnosno pet članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

 

Podsetimo, dijalog vlasti i opozicije iz čijih su redova mnoge stranke najavile bojkot izbora koji bi trebalo da budu održani na proleće 2020. počeo je na Fakultetu političkih nauka uz posredovanje Fondacija za otvoreno društvo. Već u ovoj fazi, deo partija koje su najavile bojkot izbora napustio je pregovore.

Usledio je dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, a prvi krug održan je 9. i 10. oktobra, nakon razmene pisama predsedavajućeg Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković. Danas je održana treća, finalna runda dijaloga.

Izvor: Insajder, Beta

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.