Gojković o poslanicima opozicije: Prezirem sve to što sam čula

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je danas prekinula vođenje sednice i javila se za reč, jer - kako je rekla - više nije mogla da sluša poslanike opozicije koji su o dualnom obrazovanju i budućnosti dece govorili "tendeciozno, maliciozno i pežorativno".

Maja Gojković

"Prezirem sve to što sam čula, zato što je cinično, tendenciozno i maliciozno", rekla je Gojković iz poslaničke klupe, dok je sednicu vodio potredsednik Skupštine Vladimir Marinković.

Skupštini je danas devet sati raspravljala o Predlogu zakona o dualnom obrazovanju, o izmenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koje je podnela Vlada Srbije.

Maja Gojković reagovala je na kritike opozcije da se predloženim zakonima deca pretvaraju u "robove i jeftinu radnu snagu".

Po njenim rečima, "normalno je" da poslanici opozicije "ne mogu da razumeju običan narod i želju roditelja da dete završi neki zanat, kada u parlament "dolaze sa letovanja na Maldivima, u skupim odelima i satovima".

"Ne mogu više da slušam da beogradska elita čita nekome lekciju. Morbidno je okriviti ministra Šarčevića da on ovim zakonima odredjuje da deca budu nečiji robovi", rekla je Gojković.

Ona je rekla da su poslanici opozicije, u vreme kada su bili na vlasti, "upropastili budućnost dece" i roditelja.

"Njima je to sve za potcenjivanje, kažu režim priprema decu za robove, a niko nije hteo da se pogleda u ogledalo - koliko je fabrika zatvoreno 2000. godine, koliko je radnika otpušteno, koliko je privatizacija propalo tada kada je radna snaga bila skupa", rekla je Maja Gojković.

Ona je izjavila da nju nije sramota što je završila usmereno srednjoškolsko obrazovanje i dodala da su reformom prethodne vlasti deca postajala "menadžeri za sve i svašta" i upitala gde ona sada rade i kolike su im plate.

"Građani Srbije ne treba da se plaše budućnosti za svoju decu, jer će deca naučiti da rade, isto kao što smo i mi ranije. Ministre ,imate našu punu podršku i žao mi je što morate ovde da sedite jer nemate o čemu suštinski da raspravljate", rekla je Maja Gojković obraćajući se Šarčeviću.

Ona je zatražila od predsedavajućeg da opomene poslanike da je ne fotografišu jer je to u Skupštini zabranjeno. 

Posle njenog izlaganja, poslanici opozicije su tvrdili da je povređen Poslovnik i pitali predsedavajućeg Marinkovića zašto nije reagovao na uvrede koje im je uputila Maja Gojković, a on im je odgovorio da su njene reči bile "normalne i prihvatljive".

"Narušeno je dostojanstvo ne samo ovog Doma, već i moje i mojih kolega time što ste dozvolili da izražava mržnju", rekla je poslanice Nove stranke Marinika Tepić.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da ga je "veoma zabavila" diskusija Maje Gojković.

"Ona je kao prva medju jednikama u ovom Domu, imala svojevrsan šou", rekao je Božović i dodao - pre no što mu je isključen mikrofon - da postoji presuda Vrhovnog kasacionog suda iz 2013. kojom je Maja Gojković okrivljena da je oštetila budžet Novog Sada.

I poslanik Srpske radikalne stranke Nebojša Šarević kritikovao je govor Maje Gojković.

"Ne ide da neko ko je predsednik Skupštine omaložava druge poslanike, ne znam da li ste čuli da je jednom poslaniku rekla da je ozračen", rekao je Šarčević predsedavajućem koji je uzvratio da je prvo neko Maji Gojković rekao da je "ozračena".

Uz zakone o obrazovanju, u skupštini se objedinjeno raspravlja i o Sporazumu o zajmu Srbije i Medjunarodne banke za obnovu i razvoj o projetu inkluzivnog predškolskog obrazovanja, o potvrdjivanju Konvencije o nuklearnoj sigurnosti i o Zajedničkoj konvenciji o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.