Gojković: Srbija ima potpisane ugovore za 6,5 miliona vakcina, ali vakcina jednostavno nema

Imamo potpisane ugovore na 6,5 miliona vakcina, ali vakcina jednostavno nema, izjavio je Zoran Gojković, sekretar za zdravstvo AP Vojvodine za TV Pink. On je rekao da je dosad vakcinisano 320.000 ljudi što, kako kaže, znači da je Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih na milion stanovnika.

Zoran Gojković Foto: Srđan Ilić

„Farmaceutske kuće su očigledno zagrizle veliki zalogaj kada su mislile da će moći da proizvedu toliko vakcina, a to su sve problemi sa kojima ćemo se sretati“, odgovorio je na pitanje o dostupnosti vakcina, komentarišući globalnu trku u procesu imunizacije protiv kovida19.

Po njegovoj oceni, „sada više ulogu nema ni novac ni moć“, već samo možemo da se oslonimo na snalažljivost i prijateljstva.

Gojković je pozvao građane da se i dalje pridržavaju zaštitnih mera i nose maske i da je važno da se „što pre vakcinišemo“, kako bi što pre izašli iz pandemije.

„Država koja to uradi među prvima, imaće prednost u oporavku ekonomije i brže će trčati ekonomsku trku“, ocenio je Gojković.

On je izjavio je da je veoma važno naći ravnotežu između epidemioloških mera i ekonomije.

Troškovi lečenja koronavirusa, su, kako je rekao, kao i drugi troškovi vezani za koronu, veoma visoki.

„Sve ovo košta. Ogromna su sredstva koja se ulažu u lečenje pacijenata, ogromna je i cena sredstava za zaštitnu opremu“, rekao je Gojković, koji je i član republičkog Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa.

„Inovia“: Vakcine kasne, ali stižu nedeljno

Direktor farmaceutskog udruženja "Inovia" Bojan Trkulja rekaoje za RTS da Fajzerova vakcina stiže u Srbiju na nedeljnom nivou. Ističe da je bilo kašnjenja, ali da će do kraja februara biti isporuka po dinamici koja je bila i planirana.

"Kada su konkretno u pitanju vakcine koje dolaze iz Udruženja čiji sam ja predsednik - dakle iz inovativnih farmaceutskih kompanija, te vakcine će stizati kontinuirano. Dakle, Fajzerova vakcina stiže na nedeljnom nivou. Činjenica je da je u prethodnom periodu količina bila nešto snižena, ali isto tako, tačno je da ćemo već za dve nedelje da dupliramo količine koje će dolaziti u našu zemlju, tako da će do kraja februara biti isporuka po onoj nekoj dinamici koja je bila i planirana. Očekujemo i da će sa drugima biti isto tako", navodi Trkulja.

Ističe da je najvažnije da ne dođe do zastoja u vakcinaciji.

"Bitno je da u svakom momentu postoji dovoljna količina vakcine da bi prema planu koji je uradio Institut 'Batut' moglo kontinuirano da se vakcinišu one grupe stanovništva koje su prioritetne prema redosledu. U tom smislu ja mislim da nam ono što je do sada urađeno, što je do sada obezbeđeno daje sigurnost da će taj proces teći nesmetano zahvaljujući količinama vakcina koje su već pristigle u našu zemlju", zaključio je Trkulja.

Izvor: RTS, Beta, Pink

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.