Haradinaj: Mogu me poslati i u Hag, ali takse neće biti ukinute

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da visoko ceni Sjedinjenje Američke Države, ali da taksa koja je uvedena za proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinuta do 2022. „ukoliko ne bude garancije za sporazum o međusobnom priznanju u određenom roku“. On je naveo i da ga „mogu poslati u Hag, ali da taksa neće biti ukinuta“. Haradinaj je potvrdio da neće ići na Molitveni doručak u SAD „zbog klime koja je stvorena oko taksi“.

Ramuš Haradinaj

Posle sednice Vlade Kosova, Ramuš Haradinaj je novinarima potvrdio da je preko ambasadora SAD u Prištini dobio zahtev američke administracije za suspenziju taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH. Kako su objavili mediji, u slučaju da to ne učini SAD će uvesti sankcije Kosovu i uskratiti podršku Kosovskim bezbednosnim snagama.

On je naveo da zahtevi za ukidanje taksi njega mogu koštati položaja premijera, „da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova“.

„Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume. Ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše  pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem“, naveo je Haradinaj, a prenosi portal gazetaexpress.com.

„Ubijali su nas i klali, a sada kažu dajte deo Srbiji“

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se "sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova". On se upitao dokle će prijatelji Kosova „da bi sprali sebe“ sve svaljivati na Albance.

„Mi smo ih prihvatili kao prijatelje, ali ne treba sve svaliti na jedan mali narod. Ubijali su nas i klali, a sada kažu dajte deo Srbiji. Neka neko da deo zemljišta Srbiji ako sme i da vidimo kako će se provesti. Dok ja budem u Vladi nastaviću ovako i ako me smene ostaću pri ovom stavu“, rekao je  Haradinaj, prilikom obeležavanja 20. godišnjice ubistva 45 ljudi u Račku.

Haradinaj je ocenio da je „nemoguće" da bi SAD mogle da preduzmu mere protiv dalje podrške oružanim snagama Kosova. On je rekao i da SAD nisu orijentisane ka promeni granica ili teritorija između Kosova i Srbije.

"Kosovo poštuje SAD, imamo direktnu komunikaciju sa administracijom predsednika Donalda Trampa. Rekli su nam da ne budemo paranoični i da zbog pominjanja te teme blokiramo pozitivne opcije", kazao je kosovski premijer.

Al Džazira je danas objavila da je Haradinaju odbijena viza za ulazak u SAD, a razlog su takse uvedene na proizvode iz Srbije i BiH.

Govoreći o razlozima zbog kojih mu nije odobrena američka viza, Haradinaj je rekao da i pored toga što je dobio poziv da prisustvuje Molitvenom doručku, neće ići na taj događaj koji organizuje predsednik SAD „zbog klime koja je stvorena oko taksi“.

Ovo, inače, nije prvi put da se kosovskom premijeru odbija zahtev za vizu za ulazak u SAD. To se dogodilo i u januaru prošle godine, kada je na Kosovu pokrenuta inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK. To se dogodilo i u januaru prošle godine, kada je na Kosovu pokrenuta inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za zaločine OVK.

Izvor: Beta, Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.