Hrvatski premijer o paljenju Novosti: Marginalci, to pitanje nije relevantno

Premijer Andrej Plenković, komentarišući paljenje nedeljnika Novosti, kaže da je stranka koja je to uradila (A-HSP) marginalna i da se ne bi obazirao na taj incident. U vezi sa slučajem ploče sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu, kaže da je na pomolu rešenje.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković

"A dobro ... Reč je o marginalnoj stranci koja već dugi niz godina ima takvu vrstu protesta. Ne bih se uopšte posebno na to obazirao. Hrvatska je pravna država, mislim da je policija i reagovala. Prema tome, to pitanje nije relevantno", rekao je Plenković, javlja Nova TV.

Na pitanje da li bi pomogao dogovor oko ploče sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu, Plenković je rekao da je na pomolu rešenje, ali nije želeo da otkrije kakvo i samo je kratko poručio: "Videćete sve".

Podsetimo, dvadeset simpatizera Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) u subotu je protestovalo ispred sedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu pod sloganom "Zaustavili smo vas 1991, zaustavićemo vas opet".

Čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primerak SNV-ovog nedeljnika  "Novosti" i pozvao premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav "Za dom spremni"

"Nemojte se, Plenkoviću, time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i hteli veliku Srbiju na teritoriji Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju", poručio je Keleminec.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija uputila protestnu notu zbog paljenja nedeljnika srpske nacionalne manjine Novosti.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.