Inspekcija rada za Insajder: Vrata smederevske fabrike zatvorena i za inspektore

Osim radnika u nemačku fabriku za preradu ribe u Smederevu u ponedeljak nije mogao da uđe ni inspektor rada jer je, kako se navodi u odgovorima Insajderu, „zatekao zaključanu kapiju i portirnicu i utvrdio da ovaj poslodavac ne radi“. Inspektori su u kontrolu došli po prijavi radnika kojima nekoliko meseci nije isplaćena zarada, a koji su u međuvremenu, obavešteni o zatvaranju firme preko Vibera. Pošto nisu zatekli nikoga u fabrici, inspekcija je uputila pisano obaveštenje o sledećoj kontroli zakazanoj  za 23. novembar.

Zatvorena fabrika za preradu ribe u Smederevu

Nemačka fabrika za preradu morske ribe "Servfud Smederevo" , koja je u međuvremenu promenila vlasnika ali i naziv, a u čiju je halu Grad Smederevo uložio blizu 300 miliona dinara, sredinom septembra prestala je i zvanično da radi.

To bi možda moglo da se posmatra kao legitimna odluka investitora, da radnicima vlasnik nije ostao dužan nekoliko plata.

Kako svedoči Suzana Marinković jedna od radnica propale fabrike, poslednju platu dobili su 5. septembra, a vest o propasti firme stigla im je na zajedničku Viber grupu.

„Mi ne tražimo mnogo jer smo svesni da firma više neće da radi, ali neka nam isplate makar te plate koje nam duguju i neka nam daju rešenje o tehnološkom višku da mi bar dobijemo naknadu na birou dok ne nađemo nešto drugo. Mi sada ne možemo ni tu naknadu na birou da dobijemo jer u fabrici nema nikoga ko bi nam izdao ta rešenja“, izjavila je Marković nakon protesta desetine radnika ispred zaključanih pogona u ponedeljak.

Nekoliko dana pre protesta, grupa radnika ove fabrike obratila se i Insektoru rada u Smederevo, što potvrđuje i Ministarstvo rada u odgovorima Insajderu.

Kako navode, sredinom prošle nedelje grupa zaposlenih od ukupno 25 lica podnela je zahtev Odeljenju inspekcije rada Smederevo u kome se navodi da je poslodavac Servfud, pod novim nazivom Fišeksperts, prekršio svoje ugovorne obaveze i da postupa suprotno Zakonu o radu.

„Prijavljeno je da zaposlenima poslodavac duguje tri mesečne zarade i doprinose, da rukovodstvo odbija da zaposlenima na bilo koji način izađe u susret, da su prema zaposlenima izrazito neljubazni, tako da su zaposleni izloženi i mobingu“ , navodi Ministarstvo u odgovorima Insajderu.

Pet dana nakon prijave, kako se dodaje, inspektor rada krenuo je u inspekcijski nadzor, ali je tamo zatekao praznu fabriku.

„Inspektor rada pokušao je 19. novembra da izvrši inspekcijski nadzor u sedištu  poslodavca Fišeksperts, ali je zatekao zaključanu kapiju i portirnicu i utvrdio da ovaj poslodavac ne radi, nakon čega je poslodavcu poslao pisano obaveštenje o inspekcijskom nadzoru koji bi trebalo da bude izvršen dana 23. novembra 2018. godine, u skladu sa Zakonom o radu“ , dodaje se u odgovoru Insajderu.

Inače, ovo nije prvi put da Inspektorat rada proverava nemačkog investitora u Smederevu.

Kontrolu je, po službenoj dužnosti, vršio i u martu ove godine kada je takođe utvrđeno da pogon za preradu ribe ne radi.

„Tom prilikom inspektor rada je zatekao na radu sedam lica, od toga tri administrativna radnika i četiri zaposlena  iz službe tehnologa, svi u radnom odnosu na određeno vreme“, navodi Ministarstvo.

Kako dodaju, pregledom dokumentacije utvrđeno je da su sva lica kod poslodavca u radnom odnosu na određeno vreme, sa zaključenim ugovorima o radu na određeno vreme i podnetim prijavama na obavezno socijalno osiguranje i to ukupno 64 zaposlenih, od toga 20  žena i  dve osobe s invaliditetom.

„Takođe je utvrđeno da su,  u tom trenutku, zaposlenima isplaćene zarade  i uplaćeni porezi i doprinosi za januar i deo februara 2018. godine, što je bilo u skladu sa zakonom propisanim rokovima, s obzirom da je nadzor vršen  07. marta 2018. godine, a utvrđeno je i da poslodavac uredno dostavlja zaposlenima obračune zarada“ , dodaje Ministarstvo u odgovoru Insajderu.

Podsetimo, dva meseca uoči vanrednih parlamentarnih izbora, tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić svečano je predao ključeve novoizgrađene hale čelnicima nemačke kompanije PTC Germani, vlasnicima nove firme Servfud Smederevo. Nemački investitori došli su u Smederevo na osnovu Memoranduma o razumevanju o zajedničkoj saradnji, nakon čega je potpisan i Ugovor o zakupu hale koju je Grad iz kredita izgradio za potrebe nemačkog investitora.

Otvaranje fabrike Servfud
Otvaranje fabrike Servfud

Prema ugovoru, zakup hale od nešto manje od 4.200 kvadrata Nemci su plaćali tri evra po kvadratnom metru.

Investitor je, s druge strane, bio u obavezi da u sredstva i opremu investira dva miliona evra, te obuči i zaposli najmanje 100 radnika. 

Dok je ugovorne obaveze o rentiranju hale, ali i ulaganju, kako tvrdi Grad Smederevo u odgovorima Insajderu, ispunio, deo oko broja zaposlednih nije. Da taj broj nikada nije stigao ni do 100 potvrdio je i Grad u odgovorima koje smo dobili nakon nekoliko meseci insistiranja.

U međuvremenu, fabrika je letos zamenila vlasnika jer je matična kompanija PTC u Nemačkoj otišla u stečaj, pa je tako i ogranak ove firme Servfud dobio nove vlasnike.

Šta se dogodilo u međuvremenu i zašto radnicima nisu isplaćene zaostale plate, međutim, od novog vlasnika nema odgovora.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.