Institucije 15 godina ne rasvetljavaju zločin u Topčideru: Ima li istine i pravde za ubijene gardiste?

Predrag Savić, advokat porodica ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, rekao je za Insajder da je žalba koju će uputiti Evropskom sudu za ljudska prava 90 odsto spremna, te da očekuje da bude poslata za manje od mesec dana. Na takav korak porodica i advokati su se odlučili jer već 15 godina srpske institucije ne razjašnjavaju šta se zapravo dogodilo 5. oktobra 2004. na Topčideru kada su gardisti ubijeni.

Gardisti ilustracije

„Sve smo pripremili, ostalo je da proverimo sudsku praksu i da dobijemo odobrenje roditelja. Tužba je već izvesna, 90 odsto je pripremljeno”, objašnjava Savić za Insajder.

Ispred kasarne održan komemorativni skup

Ispred kasarne u Topčideru održan je komemorativni skup organizacija Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava i Fonda za humanitarno pravo povodom 15 godina od smrti dvojice gardista.

Članovi porodice, advokati porodica i predstavnici organizacija su ispred kasarne položili vence i upalili sveće.

Roditelji pomenu nisu prisustvovali, jer su, prema rečima advokata, u lošem zdravstvenom stanju.

Kako navodi, tužbu pokreću roditelji ubijenih gardista, nezadovoljni što istraga o njihovoj smrti godinama stoji u mestu.

Gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su ispred vojnog objekta Karaš na Topčideru, 5. oktobra 2004. godine, a da je u pitanju ubistvo dokazala su tri veštačenja, dva sprovedena u SAD-u i jedno u Novom Sadu. Da su gardisti ubijeni zaključila je i nezavisna državna komisija 2005. godine.

Jedino je vojna istraga utvrdila da je jedan vojnik ubio drugog, pa onda sebe.

Ustavni sud je 2013. godine doneo odluku da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje, jer je slučaj predugo u početnoj fazi postupka. Prema poslednjim informacijama iz Višeg javnog tužilaštva, slučaj se i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

Pronađen ključni svedok?

Advokat Predrag Savić za Insajder kaže da roditelji ubijenih gardista traže da se „ozbiljno pristupi tvrdnjama bivšeg oficira Vojske SCG Saše Reljića iz Rusije“, za koga Savić kaže da je dobio informacije da je saslušan i da je naveo konkretna imena odgovornih.

Reljića je pomenuo i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, nakon što je krajem 2018. saslušan kao svedok u ovom slučaju.

„Nisu me pitali ništa za Maraša, čije učešće je tema tabloida, ali jesu za izvesnog Sašu Reljića, kog sam video samo jednom, i to kao člana ruske delegacije, koja me jednom prilikom dočekala na aerodromu u Moskvi tokom mog mandata. Zanimljivo kako se u medijima pominje Maraš, a na saslušanjima ne, dok se Reljić ne pominje u medijima, ali je tema saslušanja. Pošto je i Maraš bio bezimeni ‘funkcioner DB’, možda je i Reljić taj još uvek bezimeni ‘izvor iz Moskve’ od kog je i krenula ova nova Vučićeva medijska istraga“, napisao je Tadić na Tviteru.

Prema pisanju pojedinih tabloida, Reljić je ključni svedok u slučaju, pošto navodi da su gardisti ubijeni jer su svedočili iznošenju kokaina iz kasarne Karaš na Topčideru, što nikada zvanično nije potvrđeno.

Za Vukašina Maraša, koji je u vreme pogibije bio zamenik ministra odbrane SCG, crnogorski mediji su pisali da je „zataškao istragu”.

Da li je zaista Saša Reljić saslušan, kao i da li je izneo konkretna imena odgovornih pitanja su koja smo uputili i Višem javnom tužilaštvu, ali odgovore nismo dobili.

Komisija tri godine bez javnih rezultata

Nakon što je na vlast došao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, Vlada Srbije je 2016, nakon sastanka premijera i porodice ubijenih gardista, osnovala Komisiju čiji je zadatak bio da ispita sve okolnosti pogibije.

Do danas je nepoznato koji su rezultati njenog rada, ali je poznato da je tri dana nakon njenog osnivanja saslušan Vuk Jeremić, tadašnji savetnik predsednika Borisa Tadića, a krajem 2018. na razgovor je pozvan i Tadić.

Šta se desilo na Topčideru?

Ubistvom dvojice gardista novinari redakcije Insajder bavili su se u tri emisije Insajder bez ograničenja „Vojna pravila igre”. Brojne informacije objavljene u serijalu pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška.

Jedan od primera je i izjava Ljubiše Dragovića, forenzičkog patologa koji je izvršio superveštačenje dokaza u SAD i izveštaj dostavio Okružnom sudu u Beogradu još 2008, a da ga za osam godina niko nije pozvao da u interesu istrage argumentuje svoje nalaze. Superveštačenje koje je Dragović izvršio, kao i veštačenje FBI pokazali su da je gardiste Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića ubila treća osoba.

„Istraga mora da se završi prvo da bi se to predstavilo nekoj instanci koja će da izvrši krivično gonjenje. Bez toga sve je ovo uzaludno, sve je ovo mlaćenje prazne slame“, rekao je Ljubiša Dragović za Insajder bez ograničenja.

Protest ispred Ministarstva odbrane: Potpuna intertnost institucija Srbije

Aktivisti organizacije Žene u crnom, Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih okupili su se danas ispred zgrade Ministarstva odbrane u Birčaninovoj ulici u Beogradu povodom 15 godina od ubistava gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koja do danas nisu razjašnjena.

Okupljeni su razvukli transparente na kojima piše “Odgovornost”, “Nikad nećemo zaboraviti zločin u Topčideru”, “Pamtimo Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića”.

Kako javlja N1, oko zgrade Ministarstva odbrane primetno je prisustvo policije, i u uniformama, i u civilu.

Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo je novinarima rekla da zahtevaju od vlasti utvrđivanje istine o načinu stradanje dvojice gardista, kao i ko su nalogodavci i direktni počinioci.

“Problem svih ovih godina jeste bila jedna potpuna intertnost institucija Srbije da otkriju pravu istinu o stradanju ove dvojice vojnike. Konkretno, nijedna vlast do sada nije utvrdila punu istinu i to je ono što članovi porodica, ali i mi kao civilno društvo, zameramo jer nije postojala volja da se ovaj slučaj do kraja rasvetli", navela je Žanić, prenosi Beta.

Izvor: Insajder, Beta, N1