Jedanaest NVO iz Srbije traže od UN-a reakciju zbog policijske brutalnosti na protestima

Zbog postupanja policije na prošlonedeljnim protestima u Srbiji, 11 nevladinih organizacija poslalo je danas hitan apel specijalnom izvestiocu UN protiv torture Nilsu Melceru u kome traže od njega da utiče na nadležne u Srbiji da sprovedu istragu zbog policijske brutalnosti prema demonstrantima. U pismu u koje je Insajder imao uvid navodi se da je najmanje nekoliko desetina građana pretrpelo postupanje policajaca “koje se može opisati samo kao nečovečno i ponižavajuće”, a koje se “u pojedinim slučajevima može predstaviti i kao mučenje”.

Potpisnici apela su 11 nevladinih organizacija okupljenih u Platformu za saradnju sa mehanizmima Ujedinjenih nacija za ljudska prava (među kojima su Beogradski centar za ljudska prava, inicijativa A11, Jukom).

U pismu je opisano 13 slučajeva policijske brutalnosti prema demonstrantima.

Pored primera postupanja prema građanima koja se, kako se navodi, uglavnom zasnivaju na prekomernoj, neopravdanoj i nezakonitoj upotrebi sile policajaca, nevladine organizacije navode i zlostavljanja koja su počinili “neidentifikovani nedržavni akteri”.

“Imamo jake razloge da verujemo da oni pripadaju neformalnim kriminalnim grupama usko povezanim sa Ministarstvom unutrašnjih poslova”, navodi se u pismu.

Dodaje se da u neadekvatno postupanje policije spada i korišćenje suzavca starog 30 godina, od kojeg je preminulo nekoliko policijskih pasa.

NVO traže od specijalnog izvestioca UN protiv torture da pozove nadležne u Srbiji da sprovedu istrage o tim i svim ostalim slučajevima.

To se pre svega, kako se navodi u pismu, odnosi na Prvo osnovno tužilaštvo, koje bi trebalo da vodi ove postupke, Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, koji bi trebalo da identifikuje sve policajce koji su upotrebili prekomernu silu i suspenduje ih tokom vođenja disciplinskog i krivičnog postupka, ali i na Zaštitnika građana koji bi, navode NVO, trebalo da bez odlaganja postupa povodom svih prijavljenih, ali i neprijavljenih slučajeva lošeg policijskog postupanja, i izda sistemske preporuke za izmenu ponašanja policije”.

Traži se i da izvestilac apeluje na zvaničnike u Srbiji da priznaju i osude policijsku brutalnost, i time pošalju poruku da se bilo kakav oblik torture ne toleriše. Zatraženo je i da se apeluje na ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da svi policajci nose jasno vidljivu identifikaciju tokom protesta.

“Najbitnije je šta će tužilaštvo uraditi”

Izvestilac ima mogućnost da kroz Savet za ljudska prava UN-a izvrši “jednu vrstu političkog pritiska na države da poštuju međunarodne standarde”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nikola Kovačević iz nevladine Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11, koja je među 11 potpisnica pisma.

Prema njegovim rečima, država nije adekvatno otklonila sumnje koje su se pojavile u javnosti da su huliganske grupe tukle građane.

“Želimo da specijalni izvestilac pozove državu da odgovori na takve navode”, rekao je Kovačević.

Luka Mihajlović iz nevladinog Beogradskog centra za ljudska prava za RSE navodi da “klasične sankcije nema”.

“Glavna sankcija koju država može da pretrpi je neka vrsta diskreditovanja”, naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, “to možda zvuči beznačajno”, ali je za demokratski svet to “ozbiljna sankcija”. Ali ističe da je najvažnije pokrenuti postupke pred državnim organima.

“Najbitnije je šta će tužilaštvo uraditi”, poručio je Mihajlović za RSE.

Nakon što je Beogradski centar za ljudska prava podneo prve krivične prijave zbog policijske brutalnosti, u Prvom osnovom tužilaštvu nam je rečeno da će po njima postupati u redovnoj proceduri, što podrazumeva da će od Sektora unutrašnje kontrole MUP-a biti zatraženo da utvrdi identitet policajaca koji su tukli demonstrante. 

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava rekao je tada za Insajder da je „pitanje šta će Sektor unutrašnje kontrole da uradi“.

„Tužilac treba sve radnje da obavlja sam, a ne da se osloni na MUP jer policija neće istraživati policiju “, poručio je on.

Beogradski centar za ljudska prava objavio je svedočenje Stefana Miletića, koga je 8. jula na protestu u Beogradu desetak policajaca tuklo palicama i šutiralo dok je ležao na asfaltu, što je zabeleženo i kamerom.

Nasilje na beogradskim ulicama za sada je rezultiralo prekršajnim postupcima i krivičnom istragom protiv dvojice osumnjičenih, ali samo protiv građana. Krivične prijave za nasilje policije nad građanima zavedene su u tužilaštvu i nema informacija da su NN policajci identifikovani.

Prijave protiv građana podnosi policija, a protiv policijaca nevladine organizacije za ljudska prava, ali policija je ta koja mora da identifikuje izgrednike u svojim redovima.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je nedavno da će „nadležne službe u okviru Ministarstva“ ispitati da li je bilo prekomerne upotrebe sile.

“Bilo je snimaka gde postoji indicija da su možda pojedini policijski službenici prekoračili silu. Nadležne službe u okviru Ministarstva će to ispitati, ali molim vas, još jednom da se vratimo na početak. Upravo ti ljudi koji su bili predmet primene fizičke snage su se u prethodnom periodu ponašali nasilno”, poručio je direktor policije.

Ukoliko se dokaže da je bilo prekomerne upotrebe sile, Rebić tvrdi da će biti preduzete mere “u smislu eventualnog sankcionisanja”.

Izvor: Insajder, Radio Slobodna Evropa