Još jedan svedok nesreće u „MB – Namenska“ optužuje direktora fabrike za pritisak

Optužbe da direktor fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ Radoš Milovanović vrši pritisak na svedoke nesreće koja se desila sredinom jula, a nakon čega su preminula dva radnika – postaju sve učestaliji. Svedok u slučaju nesreće u fabrici oružja „Milan Blagojević – Namenska“ Boris Kaplarević uputio je juče dopis tužiocu Stevanu Milićeviću u kome navodi da se plaši da će ostati bez posla u fabrici zbog svog iskaza na sudu, kao i da direktor Milovanović vrši pritisak na njega.

"Milan Blagojević - Namenska", ilustracija

Ovo je drugi svedok nesreće u poslednje tri nedelje koji je tužiocu Milićeviću poslao dopis u kome upozorava da direktor Milovanović na njega vrši pritisak zbog svedočenja. Prethodno je to učinio radnik Marko Mitrović koji je, kako je Insajder prethodno pisao, prošle nedelje ostao bez posla nakon što mu nakon dve godine nije produžen ugovor.

„Dana 23.5. 2018. godine sam dao izjavu koja je neodgovarajuća po generalnog direktora Radoša Milovanovića i od tog trenutka počinje neposredni i posredni pritisak na mene od strane njega. Posebno naglašavam da strahujem i da se pripremaju određene malverzacije i scenario od strane direktora Radoša Milovanovića koji će pokušati mene da okrivi i meni na teret da stavi određene radnje kako bi me okrivili i proglasili odgovornim za nečija podmetanja novčića i kamenčića u barutnoj masi i eventualno me ostavili bez posla“, navodi se u dopisu koji je Boris Kaplarević poslao tužiocu, a koji je Insajder imao uvid.

Podsetimo, Kaplarević je u svom svedočenju 23. maja ove godine istakao da su prekršene brojne procedure zaštite na radu, a pre svega da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo četiri puta više baruta nego što je maksimalno predviđeno.

Takođe, naveo je da su poslovođe sa ovim kršenjem procedura bili upoznate, a dodao je i da burići u kojima je transportovan barut nisu imali ni poklopce niti obavezne antistatik vreće, kao i da su radnici nosili pamučna odela.

Kaplarević: Pokušavaju da mi nameste otkaz, zvali me i u policiju

Kaplarević za Insajder kaže da direktor Milovanović pokušava da mu namesti otkaz time što je indirektno njega etiketirao kao nekog ko bi mogao biti odgovoran za nedavno podmetanje novčića i kamenčića u barutnu masu u fabrici, iako on ni ne zna o čemu se tačno radi, jer je nedavno došao sa odmora.

On ističe i da je zbog slučaja podmetanja novčića 20. juna pozvan u Policijsku stanicu u Lučanima da da izjavu.

„Rekao sam im da ne znam o čemu se uopšte radi i zbog čega me pozivaju. inspektor mi je odgovorio da se pozivaju svi koji rade u fabrici. Nakon toga, otišao sam u policiju i dao izjavu rekavši da nisam upućen u to šta se desilo“, ističe Kaplarević.

On dodaje i da su ga juče ponovo zvali da dođe u policiju, i pored već date izjave.

„Pitao sam ih zbog čega da dođem kad sam već dao izjavu. Rekli su kažu da zbog nastavka istrage moram ponovo da dođem. Zbog svih dešavanja u preduzeću mislim da se ovo meni namerno namešta“, kaže radnik fabrike Milan Blagojević.

Podsetimo, sredinom jula u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ desila se eksplozija ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, nakon čega su preminula dva radnika – Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Međutim, slučaj je i dalje u fazi predistražnih radnji. Obavljena su saslušanja osumnjičenih i svedoka, a tužilaštvo je naložilo novo veštačenje s obzirom da su u prvom uočeni nedostaci zbog čega je osporeno.

Tužilaštvo ignoriše pitanja Insajdera o uticaju na svedoke

Još jedan svedok u slučaju nesreće u fabrici oružja „Milan Blagojević – Namenska“ Marko Mitrović, koji je nedavno promenio iskaz tokom saslušanja u tužilaštvu - ostao je pre nedelju dana bez posla u fabrici pošto s njim nije produžen ugovor o radu na određeno vreme. Mitrović je za Insajder rekao da je ostao bez posla upravo zbog svedočenja na kome je on rekao da su u fabrici prekršene mnogobrojne procedure koje su dovele do toga da dva radnika poginu u nesreći u julu prošle godine.

Naime, odmah nakon nesreće, Mitrović je 17. jula dao izjavu MUP-u u kojoj je istakao kršenje brojnih procedura zaštite na radu, a pre svega da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo četiri puta više baruta nego što je maksimalno predviđeno.

Međutim, samo dan kasnije, Mitrović je promenio iskaz, negiravši da su bilo kakve procedure promenjene, istakavši da je „od požara u šoku i pod stresom“ zbog čega ne može da se seti koliko je u stvari bilo baruta u magacinu.

Ipak, na saslušanju 22. maja ove godine pred tužilaštvom, Mitrović je ponovio svoj prvobitni iskaz u kojem je rekao da su načinjeni propusti, a kao razlog zbog čega je menjao iskaz naveo je strah od gubitka posla.

Vladimir Todorić, advokat porodice Milivojević, čiji je sin poginuo nakon nesreće u fabrici, pre tri nedelje podneo je tužiocu zahtev za pritvor direktora preduzeća Radoša Milovanovića upravo zbog mogućeg uticaja na svedoke.

Sam Marko Mitrović je 6. juna ove godine uputio dopis tužiocu Stevanu Milićeviću u kome navodi da se plaši da će ostati bez posla zbog svog iskaza na sudu, u šta je Insajder imao uvid.

Novinari Insajdera su u nekoliko navrata pitali Tužilaštvo da li će tužilac podneti zahtev za pritvor direktora preduzeća Radoša Milovanovića zbog mogućeg uticaja na svedoke kako bi zaštitio svedoke, ali i samu istragu. Odgovor do danas nismo dobili.

Zbog toga smo danas pozvali direktno tužioca Milićevića, međutim, on je nakon što je istakao da ne želi ništa da govori sa nama, prekinuo vezu.

Porodica Milivojević smatra da je tužilac Milićević pod direktnom kontrolom direktora Radoša Milovanovića.

Istraga spora, propusti nesporni

Slučaj nesreće u ovoj fabrici u kojoj je u poslednjih 25 godina poginulo 18 radnika, i dalje u fazi predistražnih radnji. Međutim, obavljena su saslušanja osumnjičenih i svedoka. Takođe, tužilaštvo je naložilo novo veštačenje s obzirom na to da su u prvom uočeni nedostaci zbog čega je osporeno.

Prema dosadašnjem istraživanju Insajdera, a na osnovu uvida u zvanična dokumenta i službene beleške, u fabrici su se desili mnogobrojni propusti. U objektu ispred kojeg se desila nesreća bilo je pet puta više baruta od dozvoljenog, burići koji su eksplodirali težili su duplo više od predviđenog i nisu imali obavezne antistatik vreće, dok istovremeno radnici nisu imali potrebnu zaštitnu opremu iako su, prema izjavama svedoka, više puta to zahtevali od nadređenih u firmi.

Da su postojale velike nepravilnosti indirektno je potvrdilo i samo preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ budući da su odmah nakon pogibije radnika nabavili nedostajuće prohromske buriće s antistatik vrećama, protivpožarna odela, uveden je video-nadzor i izbačen je višak polica iz magacina.

Takođe, prema dokumentima u koje su novinari Insajdera imali uvid, čak ni sam objekat u kom je bio smešten magacin i ispred kog je došlo do nesreće, nije ni trebalo da bude u funkciji jer nema upotrebnu dozvolu.

Novinari Insajdera su u februaru ove godine pitali direktora preduzeća Radoša Milovanovića, koji je na čelu firme skoro 30 godina, kako je objekat koji nema upotrebnu dozvolu mogao uopšte biti u upotrebi, međutim, on je odbio da odgovori.

„Doviđenja! Pusti me, čoveče, na miru!“, rekao je Milovanović tom prilikom novinaru Insajdera.

Najveća nesreća u fabrici „Milan Blagojević- Namenska“ desila se 1997. kada je stradalo osam radnika, a za šta je Sud u Čačku tek 15 godina kasnije osudio dvojicu rukovodilaca zaštite na radu na 14 i 12 meseci zatvora.

Direktor Radoš Milovanović tada je oslobođen krivične odgovornosti.

Izvor: Insajder