Koalicija: Ne vraćamo se u Radnu grupu za medijsku strategiju

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) odlučila je danas da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Medijske strategije Srbije za period do 2023. godine.

Mediji, ilustracija

Koalicija je na osnovu stavova upravnih tela svake od organizacija, saopštila da se neće vraćati u radnu grupu, jer su "svi razlozi zbog kojih su napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi".

"Ranije smo ukazivali da naša udruženja ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja, odnosno da ne možemo da dozvolimo da svrha našeg prisustva bude privid inkluzivnosti procesa, vlastima potreban za spoljne i unutrašnje potrebe, dok se – paralelno s tim – stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju", piše u saopštenju Koalicije.

Udruženja su dodala da "ne žele da preuzmu odgovornost za neka najavljena rešenja u Medijskoj strategiji, za koja smatraju da su suprotna interesima medijske zajednice i medijskih sloboda".

Dodaje se da je njihovo učešće u radnoj grupi dodatno obesmišljeno činjenicom da u njoj nema drugih relevantnih medijskih i novinarskih udruženja.

"Poziv Ministarstva ne možemo da smatramo iskrenim i dobronamernim ni zbog toga što je, prema rečima ministra, 90 odsto ovog dokumenta već dovršeno, i zbog toga se postavlja pitanje svrhe našeg povratka, pogotovo s obzirom na vremenske rokove, nametnute od Ministarstva", objasnila su udruženja.

Kako se navodi, nedavni javni nastup državnog sekretara Aleksandra Gajovića na TV N1 dodatno je obeshrabrio Koaliciju da se vrati u radnu grupu, jer je on pokazao "bahatost, osionost i zabrinjavajući nivo nepoznavanja medijskih zakona i procesa".

"Pored brojnih netačnosti i kontradiktornosti, državni sekretar je izjavio da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou, već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave", upozorava se u saopštenju i dodaje da Koalicija ima drugačije informacije o tome.

Koalicija je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja da obrazloži stav državnog sekretara, budući da Koalicija ima zvaničan dokument Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se tvrdi suprotno.

Koalicija je dodala i da zajedno sa medijskim ekspertima i organizacijama civilnog društva kontinuirano radi na dokumentu koji će ponuditi rešenja ključnih pitanja medijske scene u Srbiji i biče svojevrsna "alternativna medijska strategija".

NUNS je nedavno saopštio da se neće vraćati u Radnu grupu.

Iz Radne grupe za izradu medijske strategije prvo je izašla predstavnica Udruženja novinara Srbije, potom Asocijacije medija i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija. Naknadno je radnu grupu napustilo još nekoliko članova, a poslednji je to učinio nezavisni ekspert Dejan Nikolić.

Koalicija je odlučila da napusti radnu grupu smatrajući da je proces izrade Medijske strategije u potpunosti obesmišljen i da je potrebno formiranje nove radne grupe sastavljene od osoba od profesionalnog i moralnog integriteta.

Zahtevali su da u novoj Radnoj grupi sede medijski stručnjaci i predstavnici relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i predstavnici civilnog društva "kao zastupnika interesa građana u ovom procesu".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.