Komisija zaseda, Vučić odlučio: Nema obaveznog služenja vojnog roka

Srbija neće ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka jer za to nema novca, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na Srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu. Insajder.net nezvanično saznaje da radna grupa koja bi trebalo da proceni da li postoji potreba za vraćanjem obaveznog vojnog roka još nije dala preporuku.

PM and president elect Aleksandar Vucic

Portparol Vojske Srbije Jovan Krivokapić je prethodno za N1 rekao da se radna grupa koja odlučuje o ponovnom uvođenju vojnog roka bavi revizijom strategijskih dokumenata odbrane i da će temeljno razmatrati rizike i pretnje po bezbednost Srbije, na osnovu čega će biti doneta odluka da li je Srbiji potrebno redovno služenje vojnog roka i dati svoju procenu.

Premijer Aleksandar Vučić je govoreći o tome , kako prenose mediji, istakao da je dobro što Srbija ima profesionalnu vojsku, u koju treba da ulaže više, te da će takva vojska biti opremljena i spremna da zašititi Srbiju u svakom trenutku.

"Razmišljamo o modernizaciji vojske. Imamo profesionalnu armiju, mislimo da ona može da da najbolje rezultate", naveo je Vučić i istakao da Srbija nema osvajačke namere.

Dodao je da bi veliki deo Srbije želeo uvođenje vojnog roka, ali da to nije realno.

"Oni koji govore o tome treba da ponude i novac", rekao je Vučić i naveo da se vojska mora modernizovati, jer resursi ističu.

Istovremeno, hrvatski mediji pišu da je u toj državi praktično već doneta odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka, ali ona bi još trebalo da prođe potrebnu proceduru da bi počela da se primenjuje.

Slobodna Dalmacija je navela da bi glavna novost bila da se vojni rok služi tri sedmice ili najviše mesec dana, i to u letnjem razdoblju, kako bi se postigle uštede pre svega zbog grejanja i skuplje zimske opreme i odeće.

Vojni rok bi bio obavezan za sve mladiće posle završene srednje škole, a devojke bi išle ako to žele.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da se idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi popularizovati vojska kod mladih i dodao da ta inicijativa nema veze s istom najavom iz Srbije.

Izvor: N1, Insajder