Kon: Izvesno uvođenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je zbog širenja koronavirusa „sasvim izvesno“ uvođenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova, koje će početi ponovo da rade kada se za to steknu uslovi.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je gostujući TV B92 rekao da je jasno da je koronavirus u Srbiji u cirkulaciji, ali da nije uzeo maha, čemu su doprinele mere samoizolacije, nadzora i korišćenja dezinfekcionih sredstava koje su, kako je ocenio, dale prilično visok rezultat i usporile prenošenje virusa.

„Nema dileme da ukoliko se zabrana (rada školskih i predškolskih ustanova) uvede odmah, što jeste jedna opcija, ali mora dovoljno dugo da traje sve dok ne počne da pada broj obolelih, da ne dozvolimo da naknadno pojačamo epidemiju“, rekao je Kon i dodao da što se tiče rada restorana i kafića, oni spadaju u zabranu javnog okupljanja za više od 100 ljudi, a da se ova mera ne odnosi na njih.

Kon je rekao da se testovi na koronavirus rade na osnovu kriterijuma, odnosno nad onima koji ispunjavaju uslove za sumnju da su zaraženi, kao i da su „na početku testiranja svi testirani bili negativni, dok je sada situacija da se na tri pacijenta koji se testiraju i budu negativni testira jedan koji bude pozitivan na koronavirus“.

„To će polako početi da raste ako prisutnost virusa bude veća. Za par nedelja očekujemo ozbiljan skok, nadamo se da neće ali ako se dešava u celoj Evropi, zašto ne i kod nas“, objašnjava Kon.

On je dodao da je „svaki dan bitan i da ako pređemo i drugu nedelju bez eksponencijalnog porasta znači da smo sistemski uspeli da suzbijemo (epidemiju) i da treba da nastavimo da tako radimo“.

„Ako smo imali 46 (zaraženih) za deset dana, prosečno pet, šest dnevno, ako ne skočimo na duplo ili tri puta više u jednom danu došli smo do tog nekog željenog rezultata u prve dve nedelje“, rekao je Kon.

Epidemiolog Predrag Kon je juče izjavio da će podneti ostavku u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 Vlade Srbije u slučaju da se mere protiv širenje koronavirusa ne poštuju, odnosno ako se škole u Srbiji zatvore, na primer, na dve nedelje. On je rekao da je njegov stav da obrazovne institucije treba zatvoriti do kraja školske godine.

Takva njegova izjava usledila je dan nakon što je premijerka Ana Brnabić saoštila da su stručnjaci doneli odluku da se vrtići, škole i fakulteti za sada ne zatvaraju. 

Tri reprezentativna sindikata u obrazovanju uputila su dopis Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete u kojem su zamolili da rad u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama bude privremeno prekinut zbog bezbednosti dece, studenata i 140.000 zaposlenih, da se ne bi u Srbiji, kako su naveli, dogodio italijanski scenario.

U Srbiji je do sada zaraženo 46 osoba.

Izvor: Beta, Insajder