Kon: Javna okupljanja ne mogu proći bez posledica, virus ne bira je li skup politički ili ne

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je zabrinut zbog organizovanja masovnih javnih političkih skupova u Srbiji jer su takva okupljanja "pouzdana mesta gde može doći do prenošenja virusa".

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

On je za Prvu televiziju ocenio da javna okupljanja u većem broju poput jučerašnjeg ispred Skupštine Srbije, "ne mogu proći bez posledica" koje će se po njegovim rečima, videti za sedam do 10 dana.

"Rizik se tu drastično povećava. Da li su skupovi politički ili nisu, virusu je sasvim svejedno. Ako ima mogućnost za prenos, on će je iskoristiti", kazao je Kon.

Najavio je da će na današnjoj sednici Kriznog štaba izraziti zabrinutost zbog organizovanja takvih skupova ali i dodao da odgovornost što se mere ne sprovode, nije na stručnjacima.

Ocenio je da su brojke u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji dobre, ali i da ponašanje građana nije u skladu sa trenutnom situacijom.

"Sasvim je pouzdan podatak da je virus u cirkulaciji, drugo je što se sve više spušta i to je jako dobro", rekao je Kon i dodao da je možda neophodno da se u Srbiji uvede obavezno nošenje maski.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.