Kon: Povećana stopa smrtnosti na oko 2,5 odsto, 69 pacijenata na respiratorima

Epidemiolog Predrag Kon koji je ujedno i član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa rekao je da je od ukupnog broja hospitalizovanih čak 69 pacijenata na respiratorima. On napominje da je merama postignuto usporavanje toka epidemije ali upozorava da se smrtnost povećava i da je sada oko 2,5 odsto.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Epidemiolog Predrag Kon gostujući na televiziji Pink rekao je da je do sanas u Srbiji registrovano 900 osoba kod kojih je test na prisutvo koronavirusa bio pozitivan, da je u poslednja 24 sata registropvano 115 novih kao i da se povećava smrtnost obolelih.

"Povećava se smrtnost, a to je već oko 2,5 odsto a bio je ispod jedan. To znači da imamo dosta pozitivnih koje nismo otkrili.

Najvažnije je da sprečimo to prenošenje virusa", rekao je Kon.

"Uprkos podacima je i dalje smatram da smo dosta uradili u usporavanju toka. Ipak nije tako loša. Ali mi moramo naći motivaciju da se smanje kontakti, jer je to jedini način da se ovo zaustavi", kaže Kon.

Dodaje da je neophodno motivisati ljude da ostanu kod kuće, smanje kontakte te da je i današnja konferencija za novinare na kojoj se javnosti obratio samo direktor Infektivne klinike sa svega nekoliko rečenica, bila takođe usmerena na to. Direktor Infektivne Goran Stevanović tada je rekao da je u poslednja 24 sata umrlo sedmoro ljudi i da je to do sada najgori dan za Srbiju.

Kon napominje da onog momenta kada broj novoobolelih počne da raste naglo postoji, kako je objasnio, "lek", odnosno potpuna zabrana kretanja.

"Taj lek neminovno vodi do zaustavljanja širenja virusa", kaže Kon.

On međutim kaže da prema njegovom mišljenju meru dvedesetočasovnog karantina treba uvesti samo ukoliko se broz obolelih bude nekoliko dana za redom velik. Kaže i da kada se uporedimo sa zemljama poput Italije ili Španije kod nas je taj broj u istoj nedelji značano manji.

"Imamao mi i dalje tu prednost ona je čak i povećana, ali bez obzira na to, ovo je ozbiljna stvar i ne možemo da se igramo.

Bilo bi neočekivano da imamo nagli skok sa ovim merima. Bar prema mom mišljenju", kaže Kon.

On dodaje da je trend rasta očekivan u naredne dve nedelje, nakon čega se očekuje period stagnacije koja može da traje oko osam nedelja, a zatim bi trebalo da usledi pad.

" Sad nam je peta i šesta nedelja ispred nas. Treba sada svi da izdržimo", poručio je Kon.

On je rekao da je posao infektologa borba za život, a epidemiologa da otkrije kontakte, spreči širenje i da obezbedi lečenje.

"Svi radimo na ivici kapaciteta, ali bez obzira na to epidemiloozi imaju veliki broj životnih pitanja koje rešavaju koje za sada neki drugi nisu videli, prihvatili da je to njihov deo posla", rekao je Kon.