Kon: Zdravstveni sistem na ivici opstanka

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da je zdravstveni sistem na ivici opstanka i apelovao na sve, pogotovo mlade, na poštovanje mera. On je izjavio da bi voleo da su nove mere donete ranije, minimum dve nedelje, ali da je siguran da će dati rezultate.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je za RTS rekao da je siguran da će nove mere dati efekta i da je upitno koliko će to u brojevima biti vidljivo.

"Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, zbog toga što je virus već prodro u porodice. To je suština", naveo je Kon.

Kon je rekao da je cilj da se zaustavi centar umnožavanja virusa u mestima zaražavanja i zabave, ali da je virus već odatle ušao u porodice, što se prepoznaje kad počnu da obolevaju stariji.

"Pogotovo mladi ljudi imaju relativno blage simptome i tek se prepoznaje kada počnu da obolevaju stariji i to je trenutna situacija", napomenuo je Kon.

Ono što je jako bitno u ovom trenutku, kako je poručio, jeste da se što pre shvati kada se ima neka tegoba u porodici da se to što pre ispita.

Upitan za eventualno uvođenje novih mera, rekao je da ćemo ukoliko se sve mere sprovode, imati rezultat.

"Pričati o tome šta bi moglo još, teško da ima šta više. Okupljanja su dozvoljena do petoro ljudi, što znači da je apsolutno svako okupljanje zabranjeno", rekao je Kon, koji smatra da policijski čas nije potreban.

"Šta će nam policijski čas? Evo ceo Beograd je prazan", ukazao je epidemiolog.

Izvor: RTS, Insajder