Kon: Znao sam u početku da opreme nema dovoljno, ali nikada ne bih izašao s tim u javnost

Epidemiolog i član stručnog tima za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon rekao je danas da je znao da u početku epidemije koronavirusa nije bilo dovoljno opreme, ali da je smatrao da nije korisno da o tome priča javno. Kon je istakao da se smirio tek kada je video avion sa opremom koji je sleteo u Beograd.

Predrag Kon

Predrag Kon je, odgovarajući na pitanje novinara ko je doneo odluku da se javnosti ne kaže da nema dovoljno nečega, već da se jedan deo sakrije imajući u vidu da je sinoć izjavio da je izabran pristup da se ne kuka da nema dovoljno testova i zaštitne opreme, rekao da je to što je izjavio njegov lični stav.

“Ja lično nikada ne bih izašao pred javnost i počeo da kukam da nema nečeg. Niko mi nije to sugerisao, niti bilo šta s tim u vezi”, naveo je Kon.

On je dodao da bar za Beograd zna da su svi direktori zdravstvenih ustanova sem jednog rekli da imaju dovoljno zaštitne opreme.

„Taj odnos prema imanju i nemanju pokazuje koliko smo nespremni bili u tom trenutku. Doživljavanje dve ili tri kutije zaštitne opreme kao dovoljno pokazuje da niko nije razmišljao koliko se to troši u ovim uslovima. Ja sam znao da toga nema dovoljno”, ukazao je on.

Kon je istakao da se smirio tek kada je video avion sa opremom koji je sleteo u Beograd.

Kako je dodao, smatrao je da nije korisno da priča da nema nečeg u situaciji kada nije bilo.

Istakao je da će se preispitati ko je zbog toga nastradao, i dodao da je važno preispitivanje odgovornosti za ovu pandemijsku situaciju, kao i dobrih strana, što će trajati decenijama.

Lončar: Nije bilo nedostatka opreme, preporuka za vizire tek sad jer ih sad imamo dovoljno

Sa druge strane, na istoj konferenciji za novinare, ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdio je da tokom borbe protiv pandemije koronavirusa u Srbiji nije bilo nedostatka potrebne opreme. Kasnije je ipak priznao da je novo uputstvo o korišćenju vizira stiglo tek u aprilu jer ove medicinske zaštite nije bilo u dovoljnoj meri.

Lončar je istakao da je do sada na respiratorima bilo najviše 137 ljudi, a da je na dan proglašenja epidemije i pandemije bilo 408 slobodnih respiratora.

“Ni dan danas nismo došli ni do tog broja koji je bio slobodan na početku epidemije, koje smo imali slobodnih u tom trenutku. Ne računam zauzete, aparate za anesteziju i transportne respiratore. Svaki odgovoran čovek uvek je spreman na najgori scenario. Nabavljeno je više stotina respiratora da se ne bi desilo ono što se desilo u mnogo razvijenim zemljama od nas, koje su morale da biraju između pacijenata”, objasnio je on.

Lončar je dodao da, što se tiče zaštitne opreme, bilo je onoliko koliko se u tom trenutku procenjivalo da je neophodno, koliko se decenijama koristilo.

“Za razliku od drugih zemalja nismo došli u situaciju da koristimo najlon kese kao zaštitnu opremu, što ste videli iz snimaka u mnogim zemljama za koje smo verovali da su naprednije i bogatije od nas”, rekao je on.

Upitao je novinare da li postoji primer da je došlo do problema u vezi nedostatka zaštitne opreme, sem što je nije bilo par dana u apotekama.

„Sve što smo imali skoncentrisali smo, povukli i dali u zdravstvene ustanove. Nigde nikoga nismo pustili da radi bez zaštitne opreme, što je bilo najadekvatnije u tom momemntu. Ponosan sam kako se odreagovalo u tim momentima. Jedne SAD, ili Velika Britanija nisu mogle da reše te probleme”, podvukao je on.

Lončar je negirao da je bilo problema sa nedostatkom zaštitne opreme u Opštoj bolnici u Ćupriji, rekavši da je postojala samo izjava jednog anesteziloga nezadovoljnog svojom funkcijom, kao i da je ta izjava demantovama.

“Ušli smo i ispitali sve. Imali ste samo izjavu nekog koji je ocenio da je momenat da uradi što je uradio“, dodao je ministar zdravlja.

Odgovarajući na pitanje zašto se je tek u aprilu upućena preporuka zdravstvenim ustanovama da koriste vizire, Lončar je rekao da je to zato što ga sada imamo u dovoljnim količinama.

“Ne možete da date preporuku, a nemate dovoljno da date ljudima. Morate da vodite računa da li su se ispunili uslovi da to bude“, rekao je Lončar.

Dodao je da, u kontekstu deljenja vizira koje već danima sprovodi vlasnik TV Pink Željko Mitrović, poštuje ljude koji se nisu sakrili.

Kako je rekao, misli da je to dobro, da je Mitrović aktivniji nego ikada i da pokušava da pomogne jer nema leka za koronavirus.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.