Kopač: Srbija na dnevnom redu zbog kršenja pravila Energetske zajednice; Vlada Srbije plan reorganizacije Srbijagasa usvojila pre dva dana

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je danas da će Ministarski savet u četvrtak, 17. decembra, razmotriti slučaj Srbije zbog kršenja pravila EZ  zbog toga što nije razdvojila delatnosti operatora gasa Jugorosgaz transporta. Iako je zakon na osnovu kojeg je ovo trebalo biti učinjeno usvojen još 2015, Vlada Srbije je plan za reorganizaciju kojom bi bile ispunjene obaveze usvojila pre dva dana, na sednici održanoj 10. decembra.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač / Foto: Insajder

Kopač  je za Betu rekao da je to "ozbiljan slučaj kršenja energetskog prava EZ i da Jugorosgaz transport, zavisno preduzeće Srbijagasa, nije sertifikovano u skladu sa Trećim paketom".

"Postupak u vezi s razdvajanjem Srbijagasa nije na dnevnom redu ovog Ministarskog sveta, ali još nije završen, a tiče se Drugog energetskog paketa koji nije primenjen u celini", rekao je Kopač.

Dodao je da Sekretarijat sada ne insistira na prekršajnom postupku pošto su "neke stvari ipak realizovane".

"Ali ukoliko Srbija ne preduzme mere za razdvajanje delatnosti po Trećem energetskom paketu, Sekretarijat će pokrenuti novi postupak protiv Srbije", rekao je Kopač.

Srbija je 2015. godine donela Zakon o energetici koji je trebalo da omogući da se u potpunosti primeni set energetskih propisa iz Drugog i Trećeg energetskog paketa Evropske unije koji predviđaju da se proizvodnja i snabdevanje energijom razdvoje od transporta.

Pored toga, propisi predviđaju pristup treće strane mreži, i razdvajanje delatnosti u kompanijama koje se bave proizvodnjom, prenosom i snabdevanjem strujom ili gasom, kao i veću zaštitu kupaca.

Kopač je rekao da je "slučaj Jugorosgaz transporta tretiran kao korak pre zahteva za određene mere (sankcije) i da to još nije kazna nego jedan korak pre nje".

"Odvajanjem delatnosti dobija se nezavisan operator mreže koji omogućuje pristup bilo kojem korisniku, trgovcu, snabdevaču. Bez toga nema konkurencije na srpskom i regionalnom tržištu gasa", rekao je Kopač.

Nezavisni operator, kako je rekao, jasno iskazuje svoje troškove rada i prihode koje reguliše regulator, Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), "tako da nema subvencija za vlasnika Srbijagasa".

Preduzeće Srbijagas, rekao je Kopač, nije uskladilo poslovanje s Ugovorom o EZ od njenog osnivanja, "pa se može reći da je slučaj započet 2013. godine, a neusklađenost s Trećim energetskim paketom Srbijagasa traje od 2016. godine".

Na pitanje da li ima još problema u energetici Srbije zbog kojih je EZ upozoravala Srbiju, Kopač je odgovorio "da ima jer Srbijagas blokira pristup konkurenciji na ulaznoj tački u srpski prenosni gasni sistem iz Mađarske kod Horgoša".

"Slobodan pristup sistemu na svakoj tački je osnovni prinicp Trećeg paketa i to je takođe težak prekršaj za koji je otvoren slučaj koji će sledeće nedelje razmatrati Ministarski savet", rekao je Kopač.

„NIS godinama zagađuje vazduh iznad dozvoljenih granica“

Ukazao je da Srbija godinama izbegava realizaciju direktive o maksimalnom udelu sumpora u mazutu.

"Naftnoj industriji Srbije (NIS) je tako dozvoljeno, da proizvodnjom zagađuje vazduh širom Srbije, daleko preko dozvoljenih granica", rekao je Kopač.

Elektromreža Srbije je, izjavio je on, kao operatora električne mreže sertifikovano AERS, "ali suprotno mišljenju Sekretarijata EZ koji smatra da razdvajanje nadležnosti unutar Vlade Srbije nije uredno organizovano".

Srbija, nastavio je Kopač, ni danas nema aukcije za podršku obnovljivim izvorima energije, iako bi taj mnogo jeftiniji način podržavanja tih investicija morao biti deo zakonodavstva Srbije već godinama.

Srbija i Kosovo ignorišu svoje obaveze

"Sekretarijat je napisao nacrt amandmana na zakon u junu 2017. godine za sve članice EZ i svi su bili zahvalni i usvojili su odgovarajuće zakonske promene, jedino Srbija i Kosovo su ignorisali tu svoju obavezu", rekao je Kopač.

Veliki problem Srbije je, kako je naglasio, "nerazumna podrška uglju".

"Predsednik (Aleksandar) Vučić je potpisao Sofijsku deklaraciju koja predviđa potpunu dekarbonizaciju (ukidanje korišćenja uglja) do 2050. godine, ali mesec dana kasnije najavio je izgradnju termoelektrane na ugalj, Kostolac 3", rekao je Kopač.

Dodao je da se termoelktrana na ugalj ne može amortizovati za 25 godina i da je "to potpuno nerazumno ako je obećanje o dekarbonizaciji ozbiljno".

Srbija bi, kako je ocenio Kopač, u skladu sa Sofijskom deklaracijom morala odmah uvesti cenu emisija ugljen-dioksida.

U regionu to je, kako je rekao, za sad uradila samo Crna Gora, a EU sledeće godine uvodi graničnu taksu za emisije ugljen-dioksida i "tada će biti jasno ko sledi evropsku politiku, a ko ne".

Primedbe i na propise u vezi s Balkanskim tokom

Sekretarijat, naveo je on, ima značajne primedbe i na regulatroni okvir gasovoda Balkanski tok kroz Srbiju, jer odluka regulatora o izuzeću tog projekta od glavnih principa Trećeg paketa o slobodnom pristu, regulisanju tarifa i razdvajaju delatnosti, nije uvažila Mišljenje Sekretarijata.

Dodao je da Mišljenje Sekretarijata nije prihvaćeno ni u delu o dugoročnom izuzetom kapacitetu, monopolskom položaju akcionara Gastransa i razdvajanju u Srbijagasu, a najvažnije, Srbija nije uvela nikakve preventivne mere protiv budućeg monopolskog udela obeju akcionara na domaćem tržištu.

"Ako bi odluka mogla uopšte da se donese, morali su biti ispunjeni razni kriterijumi kojim se dokazuje, na primer da će projekat povećati konkurenciju", rekao je Kopač.

Taj test je, kako je rekao, bio negativan, i mišljenje Sekretarijata je ignorisano.

Kopač je rekao da "ta tema još nije stigla do kraja, a sledeća moguća prepreka je na madjarskoj granici jer Mađarska još nije odlučila da li će da gradi produžetak tog gasovoda".

"Ako Mađarska odustane od izgradnje produžetka Balkanskog toka, srpski potrošači će platiti velike ambicije nekog drugog, bez ikakve koristi za Srbiju", rekao je Kopač za Betu.

Plan za reorganizaciju Srbijagasa usvojen pre dva dana

Vlada Srbije je na sednici pre dva dana, 10. decembra donela zaključak kojim je usvojen plan za reorganizaciju JP Srbijagas. Kako je pres služba prenela izjavu ministarke energetike Zorane Mihajlović,  plan reorganizacije Srbijagasa podrazumeva, pre svega, razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između JP Srbijagasa i preduzeća Transportgas i Distribucijagas Srbija, licenciranje ovih preduzeća za delatnost koju obavljaju, kao i usklađivanje njihovog rada sa Zakonom o energetici.

„Donošenje plana i sprovođenje ovih reformi je važno i zbog sprečavanja najavljenog uvođenja mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, kao i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa Evropskom unijom“, objasnila je potpredsednica Vlade.

Ministarka Mihajlović se juče sastala i sa predstavnicima Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) nakon čega je rekla da je Ministarstvo započelo pripremu novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike i rudarstva i da je plan da početkom naredne godine Srbija ima novi zakon o obnovljivim izvorima energije i izmene Zakona o energetici, Zakona o efikasnom korišćenju energije i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Jedna od tema sastanka je, kako je saopšteno nakon njega, bila i licenciranje kompanija u sektoru elektroenergetike i gasa, kako bi se rešio problem da pojedine kompanije nemaju licencu za delatnost koju obavljaju.

Jugorosgas je posrednička firma za uvoz svih količina gasa u Srbiji. Time kako je ova firma postala posrednik i kolike su provizije samo za to što papirološki posreduje između ruskog Gasproma i javnog preduzeća Srbijagas, novinari Insajdera bavili su se u serijalu Energetski (Ne)sporazum.

Izvor: Beta, Insajder

 


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.