Kuća ljudskih prava: Predlog Kodeksa ponašanja poslanika ne otklanja atmosferu linča

Beogradska organizacija "Kuća ljudskih prava i demokratije" je danas ocenila da Predlog Kodeksa ponašanja poslanika Skupštine Srbije ne predviđa rešenje za "atmosferu linča" neistomišljenika.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Kuća ljudskih prava traži da se Predlog Kodeksa povuče iz procedure i sastavu nov, da bi se i građaninu koji nije poslanik, omogućiti da se obrati Skupštini da bi se utvrdilo da li ga je neki poslanik u svom obraćanju napao povredivši etičke principe.

"Poslanici debatu učestalo koriste da bi se pojedini predstavnici pravosuđa, medija, civilnog sektora, kulture i umetnosti, a koji nisu narodni poslanici, vređali i omalovažavali, što predstavlja zloupotrebu prava i Poslovnika", saopštila je Kuća ljudskih prava.

Ukazali su i na odsustvo pluralizma u Skupštini Srbije i nepostojanje mogućnosti - zbog imuniteta narodnih poslanika - da se lica na koja se napadi odnose obrate bilo kojem državnom organu ili instituciji za zaštitu ljudskih prava.

"To stanje iziskuje da se tim licima Kodeksom ponašanja omogući da se obrate bar Skupštini koja bi se sa etičkog stanovišta bavila tim napadima", navela je Kuća ljudskih prava i demokratije koja smatra da je zato neophodno povući iz procedure postojeći Predlog Kodeksa i izraditi nov.

Nov predlog tog dokumenta mora da predvidi mehanizam obraćanja građanina koji je bio predmet skupštinske rasprave, kako bi se raspravilo da li je poslanik u odnosu na nju ili njega povredio etičke principe, piše u saopštenju.

"Neophodno je konačno zaustaviti atmosferu linča stvorenu prema pojedincima koji kritikuju ili imaju drugačije stavove od onih koje čujemo iz Narodne skupštine i od izvršne vlasti", naglasila je Kuća ljudskih prava i demokratije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.