Lončar: Četiri bolnice rezervisane samo za zaražene koronavirusom

Ministar zdravlja Zlatobor Lončar izjavio je danas da su u Srbiji četiri bolnice rezervisane samo za zaražene korona virusom, i to dve u Beogradu i po jedna u Nišu i Novom Sadu.

Zlatibor Lončar Foto: Srđan Ilić

U Beogradu će biti dežurne Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović" i Zemunska bolnica, u Nišu Klinika za opštu hirurgiju i Institut za plućne bolesti u Novom Sadu, rekao je Lončar.

Sve najnovije podatke o koronavirusu možete pročitati na sledećem linku.

Lončar je rekao, gostujući u Jutarnjem programu na Radio-televiziji Srbije, da se razrađuje plan u slučaju da bude više obolelih od korona virusa.

"Bolnice će promeniti režim i primaće samo hitne slučajeve, kako bi se smanjio broj poseta i time smanjio rizik od zaraze virusom", rekao je Lončar.

Lončar je istakao i da se u Srbiji odlažu sve operacije koje nisu hitne, a zdravstvene ustanove primaće samo hitne slučajeve.

Kako je dodao, operacije će se raditi samo kod životno ugroženih pacijenata. Sve operacije koje mogu da čekaju biće odložene, kao i kontrolni pregledi.

Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemio terapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata.

Lončar je rekao da će domovi zdravlja danas da objave nove brojeve telefona, a između ostalih biće i nove tri linije za psihološku pomoć ljudima koji su nervozni i anksiozni povodom nastale situacije sa korona virusom.

Prema njegovim rečima, pacijentima će biti produženi svi recepti i moći će da ih dobiju u apotekama, kako bi se smanjio broj ljudi u domovima zdravlja.

Vanredno stanje zbog zaraze virusom covid19 uvedeno je juče. U Srbiji je do danas registrovano 55 zaraženih.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.