Mame su zakon: Ustavni sud proglasio neustavnim član koji je roditelje dece sa invaliditetom prisilio da biraju između dve naknade

Ustavni sud Srbije doneo je odluku o protivustavnosti odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja se tiče majki koje su rodile decu sa invaliditetom, čime je višegodišnja nepravda konačno u potpunosti ispravljena, saopštilo je Udruženje "Mame su zakon".

Protest Mame su zakon / Foto: Insajder

To udruženje je u februaru 2019. godine podnelo Predlog za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, među kojima je bila i ova sporna odredba.

Ustavni sud Srbije je kroz nekoliko održanih sednica od decembra prošle godine do danas utvrdio da nekoliko odredbi zaista "jesu neustavne", čime je nametnuo obavezu zakonodavcu da se uđe u proces izmene Zakona, navedeno je u saopštenju. 

Roditelji dece s invaliditetom moraju da biraju - naknada ili za roditelja ili za dete

Takođe je navedeno da član 2 spornog zakona nije u saglasnosti sa Ustavom i nije postojalo opravdanje da se isključuje pravo na naknadu plate ili zarade roditelju za vreme odsustva s posla radi posebne nege deteta u slučaju da je već ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

"Ukoliko ne bude drugih izmena u vezi sa ovom odlukom Ustavnog suda, to praktično znači da će sve porodice na koje je primenjena ova odredba biti obeštećene", izjavila je predsednica tog udruženja Tatjana Macura.

Ustavnom sudu podneta su još dva predloga za ocenu ustavnosti Zakona, jedan je podnela Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) i Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) i drugi Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Izmene Zakona nakon skoro tri godine

Podsetimo, početkom marta, a posle skoro tri godine od usvajanja, bezbroj apela građana i neispunjenih obećanja nadležnih novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona i predložilo pojedine izmene.

Izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz jula 2018. smanjena su primanja ženama koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu pre nego što su zatrudnele, preduzetnicama, majkama dece sa invaliditetom, kao i onim koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Protiv spornih odredbi zakona pobunile su se porodilje, nevladine organizacije, udruženja roditelja dece sa invaliditetom. Da je zakon loš praktično su se složili i predstavnici vlasti najavljujući, pa odlažući izmene u više navrata.

U međuvremenu formirana je i nova Vlada, a u njenom okviru i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. Ono je, 8. marta pokrenulo javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona, a njegovu dopunu sada traže organizacije roditelja.

Ranije danas premijerka Ana Brnabić sastala se sa njima, a nakon sastanka je izjavila da je neophodno da se ti razgovori nastave da bi se zakon u toj oblasti poboljšao.
 
Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.