Matić: Uznemiruje činjenica da optuženi za ubistvo novinara dobijaju povlašćen tretman

Optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije bivšem načelniku beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i nekadašnjem glavnom obaveštajnom inspektoru u Drugoj upravi resora Ratku Romiću ukinut je zatvorski pritvor i odlukom suda biće u kućnom pritvoru s elektronskim nadzorom tokom nastavka suđenja. Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru.

Veran Matić

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da je iznenađen neobičnošću odluke sudskog veća da pusti iz pritvora Ratka Romića i Milana Radonjića, optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije, i da im odredi kućni pritvor.

Matić je u pisanoj izjavi naveo da je iznenađenje veće tim pre što se četvrtooptuženi Miroslav Kurak i dalje nalazi u bekstvu.

"Ono što dodatno zbunjuje predstavlja činjenica da je pre desetak dana viša sudska instanca odbila žalbu optuženih na prethodno produženje pritvora, a u međuvremenu nije došlo do promene bilo kojih okolnosti", rekao je Matić.

On je naveo da posebno zabrinjava činjenica da su pojedini svedoci u izjavama pred sudskim većem izjavljivali da im je prećeno, a da još nije utvrđeno ko im je pretio, niti je završeno saslušanje svih svedoka.

"Uz puno poštovanje nezavisnosti suda, svesni i prava optuženih na suđenje u razumnom roku, izražavam svoje veliko uznemirenje ovakvom odlukom sudskog veća i činjenicom da optuženi za ubistvo jednog novinara dobijaju povlašćeniji tretman u postupku koji se vodi", rekao je Matić.

Fondacija "Slavko Ćuruvija" saopštila je danas da je uznemirena odlukom sudskog veća da ukine zatvorski pritvor Ratku Romiću i Milanu Radonjiću.

Fondacija u saopštenju podseća da je reč o osobama koje su optužene za krivično delo teškog ubistva, te da u tim okolnostima kućni pritvor uz elektronsku kontrolu može izgledati kao davanje neprimerenih privilegija.

Predlog za prebacivanje u kućni pritvor odbrana iznosi već mesecima. Obrazlažući svoj zahtev na današnjem suđenju advokatica Romića i Radonjića Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da s obzirom na fazu u kojoj se nalazi postupak, odnosno činjenicu da je počelo svedočenje svedoka odbrane, ovo bio najpodesniji trenutak u kome bi sud mogao da prihvati tu odluku.

Tužilac se protivio ovom predlogu i kako je Insajderu potvrđeno, tužilaštvo će se žaliti na ovakvu odluku suda. 

Advokat oštećenih: Ova odluka ne utiče na tok postupka

Pravni zastupnik porodice oštećenih, advokat Slobodan Ružić izjavio je da nije iznenađen ovakvom odlukom, jer „suđenje dugo traje, a optuženi su već više od tri godine u pritvoru“. On međutim ističe da ne očekuje da će odluka suda o kućnom pritovru uticati na tok procesa.

"Da li je neko u zatvorskom ili kućnom pritvoru ne utiče na tok procesa", rekao je Ružić novinarima ispred zgrade Specijalnog suda.

Sud nije znao da je bivši pripadnik JSO bio pripadnik DB-a

Pred sudskim većem se pojavio, ali nije svedočio bivši pripadnik JSO-a Nenad Ilić koji je osuđen da je vozio „kamion ubicu“ na Ibarskoj magistrali. Ilića je za svedoka predložio prvookrivljeni Radomir Marković, bivši šef Državne bezbednosti.

Ilić je doveden iz zatvora u Požarevcu u Specijalni sud, ali nije svedočio jer sud nije znao da je on bio pripadnik Državne bezbednosti iako se zna da je bio pripadnik jedinice te službe. Zbog činjenice da je bio pripadnik službe sud je morao traži od BIA oslobađanje od čuvanja državne tajne što nije urađeno.

Dok je sudija ovo objašnjavala Nenad Ilić je gestovima negodovao zbog čega ga je sudija opomenula.

„Nemojte da mi prevrćete očima do vam govorim, gledajte u mene“, rekla je sudija, na šta je Ilić isključio mikrofon na stolu za svedoke i odgurnuo ga od sebe.

Posle Ilića svedočila je nekadašnja sekretarica bivšeg načlenika DB-a, a sada okrivljenog Radomira Markovića, Dragana Ivanović Mijatović. Ona je potvrdila odbarnu Markovića, navodeći da pripadnici službe u vreme bombardovaja nisu komunicirali mobilnim telefonima zbog prisluškivanja, niti su koristili satelitske telefone. Neval je i da nije zakazivala satsnaka niti je pozivala Milorada Ulemeka, a da je DB tokom bombradovanja bio izmešeten prvo na brod na Dunavu, a onda na Senjak.

Nastavak procesa zakazan je za 13. i 14. septembar.