Medijska udruženja: Politička presuda protiv NDNV

Novinarska i medijska udruženja optužila su danas Apelacioni sud u Beogradu da je doneo “politički motivisanu” presudu u procesu protiv sajta Autonomija, kojom se ovaj medij kažnjava sa 300.000 dinara, iako je Viši sud u Beogradu prethodno odbacio istu tužbu protiv Autonomije.

NDNV

“Apelacioni sud je sa veoma nemuštim obrazloženjem, i bez pravog uvida u prirodu predmeta, izvrćući i obesmišljavajući prvostepene nalaze, preinačio presudu Višeg suda u Beogradu kojom je odbačena tužba Danijela Kulačina, nekadašnjeg predstavnika Treće Srbije i vlasnika firme koja je svojevremeno bila zainteresovana za kupovinu medija u Vojvodini, protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine, izdavača portala Autonomija”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je takva presuda Apelacionog suda, koju je potpisala sudija Radmila Đurić, evidentan dokaz da vlast aktivno koristi sve modele ugrožavanja medijskih sloboda, često instrumentalizujući pravosuđe u te svrhe.

“Presuda nije zasnovana na pravu i pravdi, već je politički motivisana s ciljem ugrožavanja rada i opstanka jednog od retkih prema vlasti kritički nastrojenih medija”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM).

"Iskoristićemo sve pravne lekove"

Advokatska kancelarija Beljanski koja je zastupala NDNV, saopštila je da  presuda Apelacionog suda u Beogradu predstavlja ograničenje slobode izražavanja.

“Smatramo da je drugostepena presuda Apelacionog suda u Beogradu suprotna dosadašnjoj praksi Vrhovnog kasacionog suda, Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, te da predstavlja ograničenje slobode izražavanja koje nije neophodno u demokratskom društvu. Protiv navedene presude upotrebićemo sve raspoložive pravne lekove”, navodi se u saopštenju te advokatske kancelarije koja zastupa NDNV.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu od 6. aprila 2017.  preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, čime je prethodno odbijeni tužbeni zahtev tužioca Daniela Kulačina, ovog puta usvojen u celosti, a NDNV obavezan da mu na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti isplati iznos od 300.000 dinara, sa zateznim kamatama i sudskim troškovima.

Advokati su naveli da je za Apelacioni sud u Beogradu bilo sporno pitanje da li je NDNV postupao u skladu sa obavezom novinarske pažnje.

“U konkretnom slučaju radilo se o potpunom i verodostojnom prenošenju informacija iz medija Mađar so, uz jasno navođenje naziva tog medija. Mađar so predstavlja medij sa dugogodišnjom tradicijom i velikim ugledom, te je samim tim i obaveza provere informacija pre njihovog prenošenja bila manja nego da je bilo reč o na primer prenošenju informacija iz tabloidnih medija. I pored svega, NDNV je sa pažnjom primerenom okolnostima proverio tačnost informacija koje je preneo, a dokazi za to su u toku postupka prezentovani sudu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović izjavio je juče da su učestale sudske presude protiv “ono malo nezavisnih medija” u Srbiji.

“Plašim se da je to samo najava stvari koje će se ubuduće dešavati“, rekao je Sejdinović.

Izvor: Autonomija.info

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.