Medijska uduženja nakon sastanka Grupe za bezbednost novinara: Vrlo budno ćemo pratiti istragu paljenja kuće novinara

Radna grupa za bezbednost novinara održala je danas sastanak čija je glavna tema bio slučaj paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića. Kako za Insajder kaže predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, predstavnici novinarskih udruženja su predstavnicima MUP-a i tužilaštava rekli da su jako zabrinuti zbog toga što je jedna od učesnica u paljenju kuće sklopila s tužilaštvom sporazum o priznanju krivičnog dela, što je, kako smatraju, mala kazna imajući u vidu ozbiljnost krivičnog dela.

Sastanku su, pored Sejdinovića, prisustvovali Veran Matić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Stevan Ristić iz Asocijacije medija (ASMEDI), Dragan Janjić i Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Dušan Telesković iz Udruženja novinara Srbije (UNS) i Gordana Janković iz OEBS. Sastanku su prisustvovali i Branko Stamenković, zamenik republičkog javnog tužioca; Nemanja Pantić, portparol MUP-a i Nebojša Pavlović iz Drugog osnovnog tužilaštva, koje je postupajuće u slučaju paljenja kuće Jovanovića.

„Mi kao predstavnici medija smo rekli ćemo ovaj slučaj smatrati okončanim tek kada bude kompletno rešen, što bi značilo da imamo naručioce i utvrđene same motive za paljenje kuće. Mi ćemo vrlo budno pratiti slučaj“, kaže Sejdinović za Insajder.

Bojana Cvetković-Šijacki, osumnjičena za pomaganje u podmetanju požara u Jovanovićevoj kući, priznala je krivicu. Milan Jovanović je ranije izjavio da ga je tužilac obavestio da je osumnjičena zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, a da je nakon toga, na osnovu sporazuma, osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Sejdinović kaže da su predstavnici policije i tužilaštava rekli da je sporazum o priznanju krivice samo jedan korak u sveukupnom rasvetljavanju i „da je slučaj zapravo tek počeo da se razrešava“.

„Jeste ohrabrujuće što su uhapšeni izvršioci i očekujemo konačne rezultate, da ne bude da su uhapšeni samo žrtvena jagnjad, a da onaj koji je naručio paljenje kuće ostane pošteđen. Tako da moramo insistirati i kao Radna grupa i kao mediji da se ovaj slučaj ispita do kraja i ne treba da odustanemo od toga“, ističe Sejdinović.

Na pitanje da li su predstavnici policije i tužilaštava uzeli u obzir i tvdnje Milana Jovanovića da je paljenje njegove kuće naručio predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, Sejdinović je rekao da je „dobio utisak da je i taj smer uzet u obzir“.

Dodao je da su predstavnici novinarskih udruženja tražili i informacije o istrazi u slučaju napada na urednika Žig info Željka Matorčevića, kao i o tome da li su ova dva slučaja povezana, a da im je rečeno da „postoji napredak i u toj istrazi“.

Matorčević je, inače, pre dva meseca prebijen na ulici, i tada mu je polomljena jagodična kost, ali je nedavno izjavio da nema nikakve informacije da je došlo do pomaka u istrazi.

Ovo je, inače, drugi sastanak Radne grupe za bezbednost novinara povodom paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra zapaljena kuća.

Kako je tada za Insajder Jovanović rekao, nepoznati napadači sa kapuljačama su na njegovu garažu koja se nalazi u dvorištu bacili dva molotovljeva koktela. U požaru je izgorela cela Jovanovićeva imovina.

Pre tri dana policija je, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, uhapsila tri osobe zbog sumnje da su zapalili kuću. Stefanović je saopštio da su privedeni osumnjičeni nalogodavac i još dve osobe za koje se sumnja da su izvršile krivično delo.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su uhapšeni A.M. (1993) i B.S.C. (1981) takođe iz Grocke. Zbog sumnje da ih je angažovao i za to dao novac, uhapšen je I. N. (1977) iz Grocke.

Jovanović je ranije rekao da su on i Željko Matorčević, urednik portala Žig info, i ranije dobijali pretnje, kao i da su ih prijavljivali policiji uz navođenje imena osobe „koja želi da ih ubije“, ali da rezultati istrage nisu poznati.

Jovanović je optužio predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića da je naredbodavac paljenja kuće, a rekao je i da mu je Simonović ranije pretio da će mu razbiti glavu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.