Mihajlović: Biće urađena revizija projekata malih hidroelektrana, videćemo ko je radio mimo zakona

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će biti urađena revizija projekata malih hidroelektrana (MHE), i da će se videti ko je odgovoran za probleme koji su se pojavili u izgradnji MHE u prethodnom periodu, saopšteno je iz tog ministarstva.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

"Videćemo zašto smo kao država došli u situaciju da zbog problema u realizaciji projekata, novim zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije zabranjujemo izgradnju svih HE u zaštićenim područjima, kao jedina zemlja uz Bosnu i Hercegovinu koja je zabranila gradnju MHE", rekla je Mihajlović u Narodnoj skupštini gde je u toku rasprava o amandmanima na predložene zakone iz oblasti energetike i rudarstva.

Ona je najavila da će biti utvrđeno "ko je radio mimo zakona i procedura i da će biti podignute prijave protiv svih, od direktora do ministra".

"I mi u Srbiji imamo veliku tradiciju u izgradnji hidroelektrana. Još 1900. godine izgrađena je prva HE u Užicu, a 1903. i mala hidroelektrana Vučje. Ali, oni koju su realizovali projekte mimo propisa i prethodno Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je na sve to ćutalo, nas je dovelo do toga da danas na neko vreme zabranjujemo MHE", dodala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, "u Srbiji je izgrađeno ukupno 137 malih hidroelektrana, ukupne snage oko 98 megavata, a 33 se nalaze u zaštićenim područjima".

Mihajlović je dodala da se "oni koji se danas protive izgradnji svih MHE bave samo politikom i koriste životnu sredinu zarad svojih interesa i svog politikanstva".

Izvor: Beta