Ministar finansija: Porez ne plaćaju frilenseri koji su mesečno zarađivali do 64.000 dinara

Frilenseri koji su mesečno prihodovali do 64.000 dinara, odnosno godišnje do 768.000 dinara, po novom zakonskom rešenju neće imati obavezu da pokriju poreze i doprinose koje nisu platili, izjavio je ministar finansija Siniša Mali obrazlažući u Skupštini Srbije poslednje izmene Zakona o porezu na dohodak građana. Od 1. januara 2022. godine neoporezivi minimum biće 54.900 dinara.

Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

Po novom predlogu, godišnje se iz oporezivanja izuzimaju prihodi do iznosa od 384.000 dinara. Normirani troškovi se, po novom predlogu, priznaju u visini od 50 odsto, a kamata se ne obračunava do dana donošenja rešenja Poreske uprave Srbije.

Poreska osnovica za naplatu obaveza frilensera računa se tako što se od ostvarenog prihoda oduzme neoporezivi deo – on iznosi 32.000 dinara na mesečnom, odnosno 384.000 dinara na godišnjem nivou. Takođe, frilenserima se priznaju takozvani normirani troškovi u iznosu od 50 odsto – što prestavlja poresko oslobođenje.

Ostatak čini poresku osnovicu na koju se obračunava porez i pripadajući doprinosi.

„Obaveze po osnovu poreza i doprinosa za frilensere utvrđuju se rešenjem Poreske uprave Srbije, a rešenja dolaze nakon usvajanja ovog zakona“, naveo je Siniša Mali.

Od 1. januara, a to je rok koji je predložen novim amandmanom, frilenseri će poreze i doprinose plaćati kvartalno.

„Uz priznavanje normiranih troškova u iznosu trostrukog neoporezivog iznosa zarade što je sada 54.900 dinara. Za one koji zarađuju mnogo više imaju dovoljno vremena da do 1. janura iduće godine svoje poslovanje usaglase sa važećim zakonskim normama – da se registruju kao preduzetnici, registruju svoj doo, i regulišu svoj status“, istakao je Mali.

On je najavio da se otvaraju razgovori za drugačije definisanje statusa frilensera kroz novi zakon o fleksibilnim oblicima rada koji tek treba da se napravi.

Vlada Srbije juče je postigla dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije. Predsednik Udruženja radnika na internetu Srbije Miran Pogačar je za Insajder potvrdio da je postignuto „prelazno rešenje”, a da će se dogovori nastaviti do 1. januara 2022. do kada bi trebalo da bude pronađeno trajno rešenje za oporezivanje radnika na internetu.

Prvobitno je Poreska Uprava krajem prošle godine, posle kontrole, dostavila frilenserima rešenja o naplati poreza za prethodnih pet godina iako nije postojao precizan zakon za tu kategoriju radnika.

Udruženje radnika na internetu je zbog toga protestovalo više puta, a privremeno su prekinuli proteste kada su započeli pregovore sa Vladom Srbije, koji su neuspešno okončani, kada je Vlada ponudila da se otpiše kamata, prizna veći procenat troškova i uvede neoporezivi deo od 32.000 mesečno, a dug plaća u mesečnim ratama deset godina.

Izvor: N1, Insajder