Ministar policije RS: Protesti „Pravda za Davida“ zabranjeni do daljnjeg

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je na vanrednoj konfereniciji za medije izjavio da se do daljneg zabranjuje skup „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine. Lukač je rekao i da se na desetine građana Banjaluke žalilo kako ne mogu da koriste Trg Krajine, iako je to javna površina.

Dragan Lukač / Foto: MUP Republike Srpske

"Kao što vam je poznato nakon devet meseci održavanja jednog skupa koji je bio nelegalan, MUP Republike Srpske nije želio da spreči održavanje skupa, sve dok se on održavao na miran i dostojanstven način", rekao je Lukač.

Međutim, kako je naveo ministar Lukač, dešavanja na trgu su se pretvorila u suprotnost sa Zakonom.

"Imali smo izbornu godinu, gde su se političari za svoje ciljeve uključili u grupu Pravda za Davida. Usmerevali su grupu u političkom smeru. Nakon završetka izbora, čujemo pozive te grupe na izvršenje krivičnih dela, na pozive da se prema najvišim funkcionerima, da su saučesnici i ubice bez ijednog dokaza za takve tvrdnje. Pokušava se na fizički način da se izaziva policija, da se pljuje po policiji, da se fizički pokušava ući u Palatu predsednika'', rekao je Lukač.

„Davor Dragičević uzeo sebi za pravo da deli pravdu“

Ocenio je da je Davor Dragičević uzeo sebi za pravo da deli pravdu.

''Uzeo je sebi za pravo da on deli pravdu, uzeo je sebi za pravo da može bilo koga da prozove. To niko sebi od građana u Republici Srpskoj nije uzimao za pravo. Pokušali smo da uručimo poziv za saslušanje Davoru Dragičeviću, ali je on odbio da primi svoj poziv. Njegov advokat mu je napravio 'medveđu uslugu' jer mu je sugerisao da ne primi taj poziv. Iz tog razloga policija je pokušala ponovo da mu uruči poziv. On je ignorisao znakove policije, bežao autom kroz čitav grad. Tu je priveden zbog uzimanja izjave. Izvršen je pretres kuće da bi se utvrdilo da li ima oružja jer bili ste svedoci pretnji, morali smo proveriti da li postoji oružje s kojim može da se izvrši krivično delo'', naglasio je on.

Dragičević je uhapšen juče u Banjaluci nakon čega su tokom celog dana građani u Banjaluci protestovali. U međuvremenu je uhapšeno još nekoliko osoba.

On je danas pušten na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu.

Nakon izlaska je izjavio da će danas u 18 sati biti na Trgu i da ne mu "ne pada na pamet da dete prepusti zločincima i ubicama".

David Dragičević je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Grupa "Pravda za Davida" nastala je 26. marta, nakon konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, potom da je opljačkao jednu kuću, a onda "zadesno" završio u rečici Crkvena.

Povodom smrti Davida Dragičevića formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS, koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je Tužilaštvo pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Posle jučerašnjeg hapšenja Davora Dragičevića građani su se okupili na Trgu Krajine, gde je bilo "Davidovo srce" u kojem su bile njegove slike, cveće i sveće, i oko kojeg su se građani Banjaluke okupljali svako veče od 26. marta.

Policija je juče blokirala Trg, komunalci su uklonili "Davidovo srce", a potom su pripadnici Jedinice za podršku potisnuli građane sa Trga Krajine.

Jake policijske snage opremljene za razbijanje demonstracija potom su građane proterale i iz parka "Petar Kočić", koji se nalazi preko puta Trga Krajine.

U nekoliko navrata došlo je do sukoba policije i građana, a nekoliko osoba je privedeno i pretučeno.

Okupljeni gradjani odatle su otišli u portu Hrama Hrista Spasitelja, a specijalci su ih opkolili sa svih strana.

Potom su se mirno razišli, a novo okupljanje bilo je najavljeno za večeras u 18 časova.

Izvor: B92, N1 BiH

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.