Ministarstvo: Mihajlović sa predstavnicima Jugorosgasa razgovarala o izmeni međudržavnog sporazuma sa Rusijom

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije Jugorosgas, a glavna tema sastanka bile su izmene međudržavnog sporazuma sa Rusijom iz 1996. godine kojim je i formirano preduzeće Jugorosgas, čiji su vlasnici ruski Gasprom i Srbijagas, a koji ističe 2021. godine.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Kako je saopštilo Ministarstvo, izmenama sporazuma trebalo bi da se reši pitanje sertifikacije Jugorosgas-transporta, ćerke-firme Jugorosgasa, kao nezavisnog operatora transporta gasa u Srbiji, čime će se rešiti dugodišnji nasleđeni problem u ovoj oblasti.

Agencija za energetiku je u julu 2019. donela odluku kojom se toj firmi oduzima sertifikat izdat 2017. uslovno, jer u međuvremenu nisu ispunjeni uslovi iz Zakona o energetici, koji je usklađen sa direktivama EU u oblasti energetike.

Rad na izmenama međudržavnog sporazuma trebalo da bi da uključi i inicijativu za nastavak izgradnje mreže gasovoda na jugu Srbije, izgradnjom gasne interkonekcije sa Makedonijom, navelo je Ministarstvo.

Mihajlović je naglasila da je gasni sektor važan i za energetsku bezbednost Srbije, kao i za razvoj energetskog sektora. Istakla je značaj podrške ambasade Rusije u projektima izgradnje transportne i energetske infrastrukture.

Generalni direktor Jugorosgasa Aleksej Muratov rekao je da je ta kompanija u potpunosti otvorena za saradnju sa Ministarstvom i spremna na zajednički rad na boljem i efikasnijem rešavanju svih pitanja.

Podsetimo, Jugorosgas je posrednička firma za uvoz svih količina gasa u Srbiji. O tome kako je ova firma postala posrednik i kolike su provizije samo za to što papirološki posreduje između ruskog Gasproma i javnog preduzeća Srbijagas, novinari Insajdera bavili su se u serijalu Energetski (Ne)sporazum.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.