Mogerini: Kosovo odmah mora da ukine takse

Visoka predstavnica EU Ferderika Mogerini izjavila je danas da vlada Kosova hitno mora da ukine odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH. 

Federika Mogerini Foto:Srđan Ilić

Mogerini je u saopštenju navela da se današnjom odlukom vlade Kosova o povećanju takse na robu iz Srbije i BiH na 100 odsto pogoršava situacija pošto je Priština prošle nedelje uvela takse od 10 odsto.

"Kosovska vlada mora odmah da povuče te odluke", navela je Mogerini.

Mogerini je rekla da takse od 100 odsto predstavljaju očigledno kršenje Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji izmedju Evropske unije i Kosova.

Fabrici: Mere Prištine su kršenje CEFTE

Na odluku Prištine reagovao je i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici. On je izjavio da je tokom dana bio na sastanku sa predsednikom Srbije, te da je na tom sastanku rekao da je stav EU da su odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH koju je primenila Priština "kršenje CEFTA sporazuma".

"Naš je stav prilično jasan, uvođenje mera je sto odsto kršenje CEFTA sporazuma i protivi se duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tražili smo od kosovskih vlasti da povuku odluku odmah", rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, dijalog između Prištine i Beograda, koji nadgleda Evropska unija, je najbolje mesto na kojem se mogu adresirati i ovakvi problemi.

"Dijalog, uz facilitaciju EU, je najbolje mesto da se razgovara o mnogim stvarima, da se nađe zajednički dogovor i očekujem nastavak dijaloga", rekao je Fabrici na ceremoniji proglašenja Evropske prestonice mladih 2021. u Novom Sadu.

UNMIK izrazio zabrinutost zbog povećanja taksi na Kosovu

Šef Unmika Zahir Tanin izrazio je danas zabrinutost zbog odluke vlasti u Prištini da uvedu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Specijalni predstavnik generalnog sekretar UN je naveo da je zabrinut zbog mogućeg uticaja taksi na ljude na Kosovu, ali i "političkih implikacija po dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", saopštio je Unmik.

Tanin je pozvao političke lidere da izmu u obzir dugoročne interese ljudi i osnovni imperativ za održanje mira, bezbednosti i stabilnosti.

Vlada Kosova usvojila je ranije danas odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je, najavljujući povećanje taksi, na Tviteru naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija "nastavlja svoju agresivnu kampanju na medjunarodnoj pozornici" i da podriva proces normalizacije.

Ovu odluku Prištine predstavnici u Beogradu oštro su osudili pozivajući međunarone institucije da reaguju.

Izvor: Beta