Moskva skeptična prema izjavi Ane Brnabić: Pitanje je koliko je Srbija bliska EU

Kremlj se s određenim skepticizmom odnosi prema izjavi srpske premijerke Ane Brnabić da će radije izabrati EU nego Rusiju u slučaju da bude primorana da bira, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, dok je Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekla da Moskva iskreno želi da Beograd ne bude pred tim izborom.

Marija Zaharova

„Koliko je Srbija bliska EU, to je još pitanje“, rekao je Ušakov, a prenosi Sputnjik.

Izbor između Evropske unije i Rusije je suvereno pravo Srbije, ali Moskva iskreno želi da Beograd ne bude pred tim izborom, izjavila je danas agenciji Beta portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"To je suvereno pravo Srbije. Ali, mi iskreno želimo da niko ne stavi ni Anu, ni bilo koga pred izbor: ili-ili. Optimalno je biti i sa jednima i sa drugima. To je i korisno i bezbedno sa tačke gledišta sopstvenih interesa" , rekla je Zaharova.

Ona je dodala da su savremeni svet i različite države prošli ne malo sličnih iskušenja.

I zaključak je jedan, ne podele, već harmonizacija procesa", navela je Zaharova.

Intervju Ane Brnabić za „Blumberg“, u kojem je rekla da će Srbija radije izabrati EU nego Rusiju u slučaju da na tako nešto bude primorana, izazvao je mnoštvo reakcija.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je članstvo u EU i uvođenje evropskih standarda "strateški pravac" Srbije, ali i da se zemlja ne odriče odnosa sa važnim partnerima poput Rusije, Kine i SAD.

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade je rekao da Srbija neće menjati svoju spoljnu politiku i da je "suština mudre politike" da se ne dozvoli da Srbija dođe u dilemu EU ili Rusija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kada je reč o domaćoj političkoj sceni, ta izjava je izazvala negodovanje SRS-a i DSS-a, koji su zatražili izjašnjavanje predsednika Srbije i javnu debatu o članstvu u Uniji.

S druge strane, predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitali su Ani Brnabić na izboru za premijera Srbije i formiranju nove Vlade Srbije i pozdravili su ambicioznu agendu reformi.

Izvor: Sputnjik, Beta