N1: Novinarki Jeleni Zorić upućene pretnje zbog slučaja Jovanjica

Reporterki N1 Jeleni Zorić upućene su pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica, preneo je danas N1. Kako se navodi, Zorić je pretnje prijavila najpre Radnoj grupi za bezbednost novinara, a potom i i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu prosledila nadležnom Tužilaštvu.

N1 / Foto: Insajder

Njoj je jedan od advokata Predraga Koluvije Svetislav Bojić 28. decembra prišao dok je bila na reporterskom zadatku zajedno sa snimateljem i rekao: "Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim 'Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića'".

Bojić je Jeleni Zorić, između ostalog, rekao i da nije dobro prošao "ko god se o Peđu ogrešio". 

Dan kasnije, 29. decembra, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao: "Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio". 

Zorić je pretnje prijavila najpre Radnoj grupi za bezbednost novinara, koja je odmah pokrenula postupak.

Posle konsultacija sa Veranom Matićem i nadležnima iz policije, tužilaštva za bezbednost novinara, Zorić je čitav slučaj prijavila i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu prosledila nadležnom Tužilaštvu.

Kako je u prijavi istakla Zorić, posebno zabrinjava to što se prema rečima branioca prvooptuženog za slučaj "Jovanjica" Svetislava Bojića našla na "spisku Koluvijinih molitvi". 

Televizija N1 navela je da će se obratiti nadležnim institucijama advokatskih komora Srbije i Beograda sa zahtevom da razmotri da li je prenošenje, po njihovom uverenju, očigledno pretećih poruka novinarima, preko advokata, u skladu sa advokatskom etikom.

"Ukoliko relevantni državni organi kao i etička tela advokatskih komora procene da se radi o neprihvatljivom ponašanju, N1 će od obe komore zahtevati da se advokatu Svetislavu Bojiću trajno oduzme advokatska licenca", dodaje se.

Navode i da u međuvremenu očekuju da obe advokatske komore, do konačne odluke, privremeno suspenduju advokatsku licencu advokatu Bojiću.

Advokat Bojić: Jeleni Zorić nismo pretili ni ja ni Koluvija

U međuvremenu se oglasio i advokat Svetislav Bojić. On je kako prenosi N1 dao izjavu za Tanjug, u kojoj je odbacio kao "netačne i zlonamerne" tvrdnje televizije N1 da je uputio pretnje novinarki te televizije Jeleni Zorić.

On je za Tanjug potvrdio da je sa njom 28. i 29. decembra kratko razgovarao kao i obično ispred zgrade Specijalnog suda o tom slučaju i naveo da joj je „pojašnjavao da je Koluvija dobar čovek” koji se “moli Bogu za sve”, pa čak i za one koji su ga uhapsili, kao i za nju čije izveštavanje o slučaju prati i smatra da je u poslednje vreme korektno.

Bojić je ovim povodom popodne dao i izjavu policiji u svojstvu građanina.

On naglašava da je na poziv policije odgovorio odmah i direktno sa puta otišao u stanicu, iako mu je ponuđeno da sačeka zvaničan poziv.

Tamo je, kako kaže, pojasnio ceo događaj i uputio Zorićki izvinjenje ukoliko se na bilo koji nacin osetila ugroženom, ističujći da su on i njegov klijent poslednje osobe na ovom svetu koje bi ugrozile bilo koga.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.