Na Zlatiboru otvorena najduža panoramska gondola na svetu

Na Zlatiboru je danas svečano otvorena najduža panoramska gondola na svetu, Gold gondola, koja se prostire trasom dugom devet kilometara i povezuje centar Zlatibora sa planinskim vrhom Tornik.

Svečano puštanje u rad zlatiborske gondole Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Gradnja gondole počela je 2016. i koštala je 13 miliona evra, a u potpunosti je finansirana iz budžeta opština Čajetina.

Vožnja u jednom pravcu, od polazišta na Obudojevici, preko međustanice kraj Ribničkog jezera, do krajnje stanice na Torniku, na visini od 1.496 metara, traje 25 minuta, a u 55 kabina može da preveze 600 putnika na sat.

Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika na sat.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

 

Svečanosti povodom puštanja u rad gondole prisusutvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se raduje svakom uspehu koji dobro donosi građanima i Srbiji.

"Nećete od mene čuti da je nešto loše zato što je neko drugi inicirao i gradio tu gondolu", rekao je Vučić i dodao da ga ne zanima ko je gde na vlasti, već da li je ono što radi u interesu građana i zemlje.

Istakao je da će država pomoći investicije na Zlatiboru i izgradnju brzih saobraćajnica kako bi se ta planina bolje povezala sa urbanim sredinama.

Naveo je i da će se raditi na gasifikaciji zlatiborskog kraja. 

"U turizmu će biti mrtva trka između Vrnjačke banje i Zlatibora. Uložili smo mnogo novca u Vrnjačku banju, uložićemo i u Zlatibor", rekao je Vučić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović zahvalio je svima koji su pomogli u izgradnji gondole, što je, kako je ocenio, jedno od najvećih ulaganja u turizmu u Srbiji.

On je ukazao da je bilo dosta birokratskih procedura koje su ometale i usporavale tu investiciju koja je od državnog interesa.

Stamatović je najavio nove investicije na Zlatiboru koje će unaprediti turizam na toj planini.

Vučić je izjavio da nije tu došao zbog razgovora političkih partija i tako prokomentarisao tvrdnju predsednika opštine Milana Stamatovića da se njegov dolazak može shvatiti kao početak dijaloga vlasti i opozicije.

"Nisam došao zbog razgovora političkih partija već da podržim projekat od važnosti za Srbiju", rekao je Vučić, navodeći da mu nije važno ko je u tom mestu na vlasti danas, ili će biti sutra, kad se radi o takvim projektima.

On je rekao da ga "ne zanima ko je na vlasti i ko je došao na ideju da gradi gondolu" i da Stamatoviću nije trebao više od jednog razgovora sa njim da ga ubedi da je potrebno da dobije potrebne dozvole.

Stamatović je, govoreći pre njega, zahvalio Vučiću što je shvatio da je projekat gondole od opšteg interesa i "otkočio" njen završetak, navodeći da je sa raznim vlastima imao oko toga probleme na nižem nivou.

Kako je ranije najavljeno, na međustanici kod Ribničkog jezera planira se razvoj projekta "Novi Zlatibor" za turizam visoke kategorije, na više od 200 hektara zemljišta.

Očekivanja su da se investicija u gondolu vrati kroz deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je "TianmenShan Cable Car" gondola (7,4 kilometara), koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film "Avatar" nagrađen Oskarom, reditelja Džejmsa Kamerona.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.